MIRIS DJETINJSTVA /

Tradicionalno i jednostavno. Imamo savršene recepte za starinske suhe kolače

Pripremite svinjsku mast i izvadite kalupe za šape - imamo najbolje tradicionalne recepte za suhe božićne kolače

VOYO logo
VOYO logo

U vremenu kada nas moderna slastičarstva obasipaju složenim receptima i neobičnim kombinacijama okusa, starinski suhi kolači vraćaju nas osnovama – jednostavnim sastojcima, poznatim mirisima i okusima koji bude uspomene. To su kolači koji su krasili stolove naših baka, čuvali se u limenim kutijama tjednima i dijelili uz šalicu kave ili čaja, a posebno u doba blagdana. U njihovoj jednostavnosti krije se prava čarolija: spoj tradicije, dugotrajnosti i domaće topline.

U nastavku otkrivamo tajne pripreme starinskih suhih kolača i donosimo recepte koji će uljepšati svaku prigodu.

Starinske šape

Ako postoji kolačić koji može pobuditi osjećaj zime i miris bakine kuhinje, to su medvjeđe šape. Medvjeđe šape s orasima suhi su kolači koji se mogu jesti i do nekoliko dana, a savršene su za blagdane. Želite ih napraviti i vi? Donosimo vam jednostavan recept za medvjeđe šape – pročitajte ga ovdje i uživajte u čaroliji okusa!

Vanilin kiflice

Vanilin kiflice dolaze u raznim varijantama. Klasičan recept za starinske vanilin kiflice s orasima ili spoj tradicije i modernog u receptu za vanilin kiflice s makom. Kakve god da volite, htjet ćete ih peći u velikim količinama jer sve ove kiflice će nestati čim ih stavite na stol. 

Imamo savršen recep za vanilin kiflice koji se jednostavno pripremaju, a oduševit će sve one koji ih probaju.

Breskvice

Pravi domaći stol nije potpun bez vječno popularnih breskvica. Njihov prepoznatljiv izgled, nalik pravim plodovima breskve, i savršena kombinacija prhkog tijesta, aromatičnog punjenja i kristal šećera čine ih neodoljivima. Iako zahtijevaju malo više truda, rezultat je uvijek vrijedan svakog koraka. Priprema breskvica nekada je bila obavezni dio priprema za vjenčanja i blagdane, a danas su simbol ljubavi prema tradicionalnim receptima koji čuvaju duh prošlih vremena.

Breskvice sastojci za biskvit:

500 g glatkog brašna

1 vrećica praška za pecivo

2 jaja

150 g šećera

200 g margarina ili maslaca

50 ml mlijeka

Breskvice sastojci za punjenje i dekoraciju:

100 g mljevenih oraha

2-3 žlice marmelade po izboru

Malo ruma ili arome badema (po želji)

Crvena boja za hranu

Kristal šećer za posipanje

Breskvice priprema:

U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte omekšani maslac, jaja i mlijeko te umijesite glatko tijesto.

Oblikujte male kuglice (veličine oraha) i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 °C oko 12-15 minuta, dok ne porumene.

Ohlađene kuglice izdubite nožem ili žličicom. Mrvice sačuvajte za punjenje.

Napravite punjenje od mljevenih oraha, marmelade, sačuvanih mrvica i ruma. Dobro izmiješajte i punite izdubljene polovice, pa ih spajajte u oblik breskvice.

Svaku breskvicu lagano umočite u crvenu boju razrijeđenu s malo vode, zatim uvaljajte u kristal šećer. Ostavite da se osuše prije posluživanja.

Linzeri

Svi znamo da miris pečenih linzera koji dolazi iz pećnice donosi toplinu i radost u svaki dom, a posebno u doba blagdana. Ovi božićni kolačići, sa svojim sočnim nadjevom od džema i prah šećerom na vrhu, savršen su izbor za sve prilike – od obiteljskih okupljanja do darivanja.

Djedovi brkovi

Došlo je i vrijeme za djedove brkove. Ovi tradicionalni keksići popularni su kod nas u vrijeme Božića. Obično se rade od prhkog tijesta koje se oblikuje u tanke trake ili zmijice, a zatim savija u oblik nalik brkovima. Često su posipani šećerom u prahu kako bi dodatno naglasili svoj blagdanski izgled. Prepoznatljiv po svom jedinstvenom izgledu koji podsjeća na stilizirane brkove, donosi dozu nostalgije i topline u svaku priliku.

Husari

Husari, odnosno husarski kolačići ili husarski uštipci, sitni su keksići punjeni pekmezom koji se tradicionalno pune marmeladom. Tijesto koje u sebi sadrži svinjsku mast i ponekad mljevene lješnjake jednostavno je za pripremu, a prije ulaska u pećnicu svaki keksić u sredini dobije malu žličicu marmelade kao punjenje. Keksi su toliko lagani za pripremu, a toliko efektni na blagdanskom stolu da ćete ih poželjeti svaki dan pripremati.

Husari sastojci:

250 g glatkog brašna

150 g maslaca

100 g šećera u prahu

2 žumanjka

1 vanilin šećer

Prstohvat soli

Marmelada od marelica ili šljiva

Husari priprema:

Maslac izradite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte žumanjke, sol i brašno te zamijesite glatko tijesto.

Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Ohlađeno tijesto oblikujte u kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu stavite na lim obložen papirom za pečenje i prstom ili drškom kuhače napravite udubljenje u sredini.

Udubljenja ispunite marmeladom i pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 12-15 minuta.

Božićni kruh stollen

Među tradicionalnim božićnim receptima našao se i stollen, božićni kruh koji je popularna slastica u Njemačkoj. Ova slatka pečena pita, koja se najčešće radi u obliku kruha, punjena je orašastim plodovima i suhim voćem, a zatim uvaljana u šećer u prahu. Najpoznatija varijanta je Dresdenski stollen, koji je poznat po svom specifičnom okusu i izgledu.

Medenjaci

Ima li ijedan sastojak koji vrišti Božić koliko med? Ide u čajeve, u bombonijere, pa i u kolače, a najmedeniji od svih je sigurno popularni medenjak. Medenjaci mogu stajati dosta dugo nakon što se ispeku, no ljepota ovih keksića nije samo u njihovom okusu i mirisu, nego i u jednostavnosti pripreme. Savršeni su za svaku priliku, bilo da želite ukrasiti bor, razveseliti najmlađe ili uz šalicu čaja uhvatiti trenutak mira. Možete ih peći kao jednostavne kuglice s orašastim plodom u sredini ili koristiti razne kalupe za kekse.

Raspucanci

Klasik među klasicima, raspucanci su keksi koje ćete obožavati vidjeti na blagdanskom stolu, bilo vašem ili u gostima, jer odmah znate što možete očekivati. Jak okus čokolade i karakterističan izgled raspucanog šećera u prahu ove keksiće čini pravim božičnim poslasticama. Njihova ljepota je i u jednostavnoj pripremi u kojoj će uživati i najmlađi - posebno u dijelu kada se još sirovi keks prvo mora uvaljati u šećer u prahu da bi se postigao taj specifičan raspucani izgled.

Raspucanci sastojci:

200 g tamne čokolade

80 g maslaca

2 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

200 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

Prstohvat soli

Šećer u prahu za uvaljati

Raspucanci priprema:

Na pari otopite čokoladu i maslac, pa ostavite da se malo ohladi.

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte otopljenu čokoladu.

U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, pa dodajte u čokoladnu smjesu. Zamijesite tijesto i stavite ga u hladnjak na 1-2 sata.

Od ohlađenog tijesta oblikujte kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i posložite na lim obložen papirom za pečenje.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 10-12 minuta. Tijekom pečenja raspucat će se i dobiti prepoznatljiv izgled.

POGLEDAJTE VIDEO: Tisuće tona hrane i ljubavi: Virani donirali kako bi obiteljima u Zadar donijeli Božićnu radost

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali