TRADICIONALNA SLASTICA /

Omiljeni kolač jednostavan je za pripremu: Donosimo recept za djedove brkove

Prepoznatljiv po svom jedinstvenom izgledu koji podsjeća na stilizirane brkove, donosi dozu nostalgije i topline u svaku priliku

VOYO logo
VOYO logo

Došlo je i vrijeme za djedove brkove. Ovi tradicionalni keksići popularni su kod nas u vrijeme Božića, no to ne isključuje uživanje u njima za doček nove godine. Obično se rade od prhkog tijesta koje se oblikuje u tanke trake ili zmijice, a zatim savija u oblik nalik brkovima. Često su posipani šećerom u prahu kako bi dodatno naglasili svoj blagdanski izgled.

Djedovi brkovi recept

Tradicionalni djedovi brkovi rade se s punjenjem od oraha i marmelade, najčešće marelice, s čokoladom na vrhu. Najkompliciraniji dio pripreme djedovih brkova je samo motanje tijesta, a ni to nije teško kad se ispraksirate. Uz ovaj recept za djedove brkove, imat ćete slatki i popularni kolač za čas!

Djedovi brkovi sastojci za tijesto:

250 g glatkog brašna

150 g maslaca (hladnog)

50 g šećera u prahu

1 jaje

1 vanilin šećer

Prstohvat soli

Djedovi brkovi sastojci za punjenje:

100 g mljevenih oraha (ili lješnjaka)

2-3 žlice pekmeza od marelice (ili neki drugi po izboru)

50 g tamne čokolade (po želji)

Djedovi brkovi sastojci za premazivanje:

50 g tamne čokolade za premazivanje

Djedovi brkovi postupak:

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol.

Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama.

Umiješajte jaje i vanilin šećer, pa zamijesite glatko tijesto.

Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

U međuvremenu, pomiješajte mljevene orahe s pekmezom od marelice i, ako želite, otopljenom tamnom čokoladom. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da se lako razmaže po tijestu.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik debljine oko 3 mm. Premažite ga ravnomjerno pripremljenim punjenjem.

Počnite ga lagano savijati u rolu, počevši s jedne strane.

Narezanu rolu izrežite na manje komade debljine oko 1,5 cm.

Posložite komade na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.

Otopite tamnu čokoladu i premažite svaki keks na vrhu, a zatim pospite šećerom u prahu dok je čokolada još mekana.

Ostavite kekse da se ohlade prije nego ih poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO: Čvarci bi od slavonskog specijaliteta mogli postati kraljevski

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali