
Omiljeni kolač jednostavan je za pripremu: Donosimo recept za djedove brkove

Došlo je i vrijeme za djedove brkove. Ovi tradicionalni keksići popularni su kod nas u vrijeme Božića, no to ne isključuje uživanje u njima za doček nove godine. Obično se rade od prhkog tijesta koje se oblikuje u tanke trake ili zmijice, a zatim savija u oblik nalik brkovima. Često su posipani šećerom u prahu kako bi dodatno naglasili svoj blagdanski izgled.
Djedovi brkovi recept
Tradicionalni djedovi brkovi rade se s punjenjem od oraha i marmelade, najčešće marelice, s čokoladom na vrhu. Najkompliciraniji dio pripreme djedovih brkova je samo motanje tijesta, a ni to nije teško kad se ispraksirate. Uz ovaj recept za djedove brkove, imat ćete slatki i popularni kolač za čas!
Djedovi brkovi sastojci za tijesto:
250 g glatkog brašna
150 g maslaca (hladnog)
50 g šećera u prahu
1 jaje
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
Djedovi brkovi sastojci za punjenje:
100 g mljevenih oraha (ili lješnjaka)
2-3 žlice pekmeza od marelice (ili neki drugi po izboru)
50 g tamne čokolade (po želji)
Djedovi brkovi sastojci za premazivanje:
50 g tamne čokolade za premazivanje
Djedovi brkovi postupak:
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol.
Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama.
Umiješajte jaje i vanilin šećer, pa zamijesite glatko tijesto.
Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu, pomiješajte mljevene orahe s pekmezom od marelice i, ako želite, otopljenom tamnom čokoladom. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da se lako razmaže po tijestu.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik debljine oko 3 mm. Premažite ga ravnomjerno pripremljenim punjenjem.
Počnite ga lagano savijati u rolu, počevši s jedne strane.
Narezanu rolu izrežite na manje komade debljine oko 1,5 cm.
Posložite komade na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
Otopite tamnu čokoladu i premažite svaki keks na vrhu, a zatim pospite šećerom u prahu dok je čokolada još mekana.
Ostavite kekse da se ohlade prije nego ih poslužite.
POGLEDAJTE VIDEO: Čvarci bi od slavonskog specijaliteta mogli postati kraljevski















