
Planirate ćufte za ručak? Uz ovaj sastojak se neće raspasti i bit će sočne

S ovim jednostavnim trikom, vaše će ćufte svaki put biti savršeno sočne i mekane
Ćufte su omiljene diljem svijeta zbog bogatog okusa, svestranosti i sočne teksture koja budi uspomene na domaću kuhinju.
Ipak, mnogi se kod pripreme kod kuće susreću s izazovima kako ih napraviti sočnima, a da se pritom ne raspadnu tijekom kuhanja. Rješenje je jednostavnije nego što izgleda i krije se u jednom važnom, često zanemarenom koraku.
Recept za ćufte koje se neće raspasti
Tajna savršenih ćufti leži u panadi – natopljenim krušnim mrvicama ili starom kruhu. Dok mnogi dodaju suhe mrvice, pravi trik je u natapanju u mlijeku ili vodi, što stvara pastu koja zadržava vlagu, omekšava meso i povezuje sastojke, čineći ćufte sočnima i kompaktima bez raspadanja tijekom kuhanja.
Sastojci:
-
500 g mljevenog mesa (najbolje mješavina junetine i svinjetine u omjeru 50:50)
-
2 kriške starog bijelog kruha (bez korice) ili ½ šalice krušnih mrvica
-
¼ šalice mlijeka
-
1 manja glavica luka, sitno naribana
-
2 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno naribana
-
1 jaje, lagano razmućeno
-
½ šalice svježe naribanog parmezana ili pecorino sira
-
¼ šalice svježe sjeckanog peršina
-
1 žličica soli
-
½ žličice svježe mljevenog papra
-
maslinovo ulje za pečenje
Priprema:
-
U manjoj zdjeli pomiješajte kruh (ili mrvice) s mlijekom. Ostavite 5-10 minuta da kruh potpuno upije tekućinu. Zatim ga vilicom usitnite u pastu.
-
U veliku zdjelu stavite mljeveno meso. Dodajte pripremljenu panadu, naribani luk i češnjak, razmućeno jaje, parmezan, peršin, sol i papar.
-
Rukama lagano i nježno sjedinite sve sastojke. Ključno je ne mijesiti smjesu predugo jer će ćufte postati žilave. Miješajte samo dok se sastojci ne povežu.
-
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i lagano ga premažite maslinovim uljem. Rukama oblikujte kuglice željene veličine i slažite ih na lim.
-
Pecite ćufte 15-20 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju i budu pečene. Pečenjem umjesto prženja dobivaju se mekše ćufte s manje masnoće.
Pečene ćufte možete poslužiti odmah ili ih dodati u omiljeni umak od rajčice i pustiti da se krčkaju još 15-ak minuta kako bi upile sve arome. Poslužite ih uz tjesteninu, pire krumpir ili kremastu palentu, piše Cristina's Kitchen.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Kvarner ima gastro oazu s čak tri Michelinove preporuke, evo koja je tajna Moščeničke Drage
403 Forbidden
403 Forbidden
403 Forbidden


