PRHKI I PREFINI /

Jednostavni recept za popularne linzere: Božićni keksić drag starima i mladima

Osim što su jednostavni za pripremu, ovi linzeri pružaju bogatstvo okusa, a njihov prhki i nježni izgled čini ih idealnim za sve prilike.

VOYO logo
VOYO logo

Svi znamo da miris pečenih linzera koji dolazi iz pećnice donosi toplinu i radost u svaki dom, a posebno u doba blagdana. Ovi božićni kolačići, sa svojim sočnim nadjevom od džema i prah šećerom na vrhu, savršen su izbor za sve prilike – od obiteljskih okupljanja do darivanja.

Linzeri recept

Srčeka, zvjezdice, cvjetići - koji god oblik odaberete, okus i aroma linzera ostaje isti. Ljubitelji keksića i božićnih kolača obožavaju linzere, a ovaj recept će impresionirati i najizbirljivije.

Linzeri sastojci:

250 g glatkog brašna

200 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice

100 g šećera u prahu

1 jaje

1 žličica vanilin šećera

prstohvat soli

100 g džema po izboru (najčešće se koristi malinov ili ribizli)

šećer u prahu za posipanje

Linzeri priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prstohvat soli, šećer u prahu i vanilin šećer. Dobro promiješajte suhe sastojke.

Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga umasirajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

U smjesu dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo brašna.

Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.

Nakon što se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Izrežite oblike po želji pomoću kalupa za kekse, a za polovicu od njih izrežite sredinu da dobijete oblik okvira.

Stavite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 8-10 minuta, dok ne postanu svjetlo zlatno smeđi.

Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Na donji dio svakog cijelog keksa stavite žličicu džema, a zatim na njega stavite keks s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Linzeri s orasima recept

Za one koji traže zdraviju verziju, uz neke male prilagodbe, možete napraviti i zdrave linzere koji ne sadrže previše šećera, a i dalje su izuzetno ukusni. Ovi prhki linzeri sa orasima savršen su izbor za sve ljubitelje slatkih i orašastih okusa. S bogatstvom oraha i nježnim tijestom, ovi linzeri su prava poslastica koja se lako prilagođava za svaku priliku. Ako želite pripremiti zdraviju verziju, možete koristiti integralno brašno i zaslađivač po izboru, a okus će i dalje biti izuzetno ukusan.

Linzeri s orasima sastojci:

250 g glatkog brašna

100 g mljevenih oraha

150 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice

80 g šećera u prahu

1 jaje

1 žličica vanilin šećera

prstohvat soli

džem po izboru (najčešće se koristi malinov, ribizli ili šumske plodove)

šećer u prahu za posipanje

Linzeri s orasima priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.

Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga umasirajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Dodajte jaje i zamijesite tijesto dok ne postane glatko. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte još malo brašna.

Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.

Nakon što se tijesto ohladi, razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Izrežite oblike po želji pomoću kalupa za kekse, a za polovicu od njih izrežite sredinu da dobijete oblik okvira.

Stavite izrezane kekse na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 8-10 minuta, dok ne postanu svjetlo zlatno smeđi.

Ostavite kekse da se ohlade na rešetki. Na donji dio svakog cijelog keksa stavite žličicu džema, a zatim na njega stavite keks s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu i poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO: I počelo je! Advent u gradu koji je po posjećenosti odmah iza Zagreba je krenuo. Evo što sve možete vidjeti

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali