
Miris bakine kuhinje: Recept za sočne medvjeđe šape koje uspiju baš svaki put

Medvjeđe šape su tradicionalni božićni kolačići karakteristični za mnoge krajeve, a naziv su dobili po kalupima u obliku šapa u kojima se peku. Recepti za izradu šapa su različiti, a najpoznatiji su oni s orasima.
Medvjeđe šape s orasima
Ako postoji kolačić koji može pobuditi osjećaj zime i miris bakine kuhinje, to su medvjeđe šape. Medvjeđe šape s orasima suhi su kolači koji se mogu jesti i do nekoliko dana, a savršene su za blagdane.
Medvjeđe šape s orasima sastojci:
32 dkg brašna
25 dkg maslaca
20 dkg šećera
jaje
12 dkg mljevenih oraha
vanilin šećer
Medvjeđe šape s orasima priprema:
Od svih sastojaka napravite glatku smjesu.
Kada je smjesa gotova, ostavite je 15-ak minuta neka se odmori.
Za to vrijeme pripremite kalupe za pripremu medvjeđih šapa.
Dobro ih namastite i pobrašnite.
Nakon toga u svaki kalup s rukom utisnite malo smjese da se popuni kalup.
Posložite kalupe u lim za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa oko 20 minuta.
Medvjeđe šape s orasima izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
Medvjeđe šape s kakaom
Iako je tradicionalni recept za šape onaj s orasima, šape se mogu napraviti na različite načine. Mnogi zbog alergija na orašaste plodove iz toga razloga ne mogu uživati u ovim ukusnim božićnim keksima. No postoji rješenje! Jeste li probali šape bez oraha, ali s kakaom?
Medvjeđe šape s kakaom sastojci:
30 dkg brašna
15 dkg masti
15 dkg šećera
žlica kakaa
1 jaje
Medvjeđe šape s kakaom priprema:
Od svih sastojaka napravite glatku smjesu.
Nakon toga pripremite kalupe za šape i ispunite ih tijestom.
Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusai pecite šape oko 20 minuta.
Ohladite šape i pospite ih sa šećerom u prahu.
POGLEDAJTE VIDEO: Zadnji ponedjeljak prije Adventa kao da je prvi iza Uskrsa: Kako su se Zagrepčani oprostili sa suncem?















