
Londoneri kao nezaobilazan dio svečanih trpeza: Imamo recepte za tri varijante

Iako su londoneri kolači za svaku prigodu, posebno ih volimo za svečana i obiteljska okupljanja, jer će u njima uživati apsolutno svi. Poznati su po svojoj bogatoj teksturi i savršenom balansu okusa između slatkog prhkog tijesta, kiselkaste marmelade i hrskavog sloja oraha. Prema receptu za pripremu londonera treba vam oko dva sata, ali priprema je vrlo jednostavna. Ukusni londoneri dobro će doći ako trebate posjeti nešto slatko, a da znate da je domaće.
Londoneri recept
Londoneri su najbolji kad malo odstoje, pa ako planirate imati goste uskoro, pripremite londonere dan ili dva unaprijed. U hladnjaku će ostati svježi do dva tjedna, a na sobnoj temperaturi u limenoj kutiji trajat će do tjedan dana.
Londoneri sastojci za tijesto:
3 žumanjka
pola praška za pecivo
25 dkg brašna
15 dkg maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
10 dkg šećera
5 žlica marmelade
2 žlice vode
Londoneri sastojci za nadjev:
3 bjelanjka
10 dkg oraha
15 dkg šećera u prahu
vanilin šećer
Londoneri postupak:
Pomiješajte maslac, šećer, žumanjke i brašno te sve izmiješajte, postepeno dodajte vrhnje.
Napravite tijesto i stavite u lim za pečenje.
Pecite oko pola sata na 150 stupnjeva.
Kada je tijesto pečeno, premažite ga marmeladom.
Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu.
Dodajte orahe i smjesu premažite preko tijesta.
Preko kolača pospite orahe i sve još zapecite oko 20 minuta u pećnici na 150 stupnjeva.
Londoneri s bademima
Tradicionalni recept je s orasima, no ako želite nešto drugačije, probajte londonere s bademima. Brzi su za pripremu i uvijek će biti hit na stolu!
Londoneri s bademima sastojci:
250 g maslaca
100 g šećera
2 žumanjka
300 g brašna
100 ml vrhnja
Marmelada po izboru (najčešće od marelica)
3 bjelanjka
150 g šećera u prahu
100 g mljevenih badema
Londoneri s bademima priprema:
Pomiješajte maslac, šećer, žumanjke i brašno. Dodajte vrhnje i sve dobro izmiješajte u tijesto.
Tijesto stavite u lim za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite.
Pecite na 150°C oko 30 minuta dok ne postane lagano zlatno.
Kada je tijesto pečeno, premažite ga marmeladom po izboru.
Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, a zatim dodajte mljevene bademe i sve dobro promiješajte.
Smjesu od bjelanjaka premažite preko pečenog tijesta s marmeladom.
Pospite s mljevenim bademima po želji i sve zapecite još 20 minuta na 150°C.
Londoneri s kokosom
Nešto još drugačije su londoneri s kokosom, savršeni za sve ljubitelje kokosa. Ova bijela varijanta londonera zadržava sve ljepote kolača, no bez orašastih plodova.
Londoneri s kokosom sastojci:
250 g maslaca
100 g šećera
2 žumanjka
300 g brašna
100 ml vrhnja
Marmelada po izboru (najčešće od marelica)
3 bjelanjka
150 g šećera u prahu
100 g kokosovog brašna
Londoneri s kokosom priprema:
Pomiješajte maslac, šećer, žumanjke i brašno. Dodajte vrhnje i sve dobro izmiješajte u tijesto.
Tijesto stavite u lim za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite.
Pecite na 150°C oko 30 minuta dok ne postane lagano zlatno.
Kada je tijesto pečeno, premažite ga marmeladom po izboru.
Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, a zatim dodajte kokosovo brašno i sve dobro promiješajte.
Smjesu od bjelanjaka premažite preko pečenog tijesta s marmeladom.
Pospite s kokosovim brašnom po želji i sve zapecite još 20 minuta na 150°C.
POGLEDAJTE VIDEO: Ima 86 godina i zove se Barica: Jedan njezin dan će vas iznenaditi















