KLASIK ZA UŽITAK /

Londoneri kao nezaobilazan dio svečanih trpeza: Imamo recepte za tri varijante

Londoneri su kolačići za svaku prigodu. Donosimo vam recept za njihovu pripremu.

VOYO logo
VOYO logo

Iako su londoneri kolači za svaku prigodu, posebno ih volimo za svečana i obiteljska okupljanja, jer će u njima uživati apsolutno svi. Poznati su po svojoj bogatoj teksturi i savršenom balansu okusa između slatkog prhkog tijesta, kiselkaste marmelade i hrskavog sloja oraha. Prema receptu za pripremu londonera treba vam oko dva sata, ali priprema je vrlo jednostavna. Ukusni londoneri dobro će doći ako trebate posjeti nešto slatko, a da znate da je domaće.

Londoneri recept

Londoneri su najbolji kad malo odstoje, pa ako planirate imati goste uskoro, pripremite londonere dan ili dva unaprijed. U hladnjaku će ostati svježi do dva tjedna, a na sobnoj temperaturi u limenoj kutiji trajat će do tjedan dana.

Londoneri sastojci za tijesto:

3 žumanjka

pola praška za pecivo

25 dkg brašna

15 dkg maslaca

2 žlice kiselog vrhnja

10 dkg šećera

5 žlica marmelade

2 žlice vode

Londoneri sastojci za nadjev:

3 bjelanjka

10 dkg oraha

15 dkg šećera u prahu

vanilin šećer

Londoneri postupak:

Pomiješajte maslac, šećer, žumanjke i brašno te sve izmiješajte, postepeno dodajte vrhnje.

Napravite tijesto i stavite u lim za pečenje.

Pecite oko pola sata na 150 stupnjeva.

Kada je tijesto pečeno, premažite ga marmeladom.

Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu.

Dodajte orahe i smjesu premažite preko tijesta.

Preko kolača pospite orahe i sve još zapecite oko 20 minuta u pećnici na 150 stupnjeva.

Londoneri s bademima

Tradicionalni recept je s orasima, no ako želite nešto drugačije, probajte londonere s bademima. Brzi su za pripremu i uvijek će biti hit na stolu!

Londoneri s bademima sastojci:

250 g maslaca

100 g šećera

2 žumanjka

300 g brašna

100 ml vrhnja

Marmelada po izboru (najčešće od marelica)

3 bjelanjka

150 g šećera u prahu

100 g mljevenih badema

Londoneri s bademima priprema:

Pomiješajte maslac, šećer, žumanjke i brašno. Dodajte vrhnje i sve dobro izmiješajte u tijesto.

Tijesto stavite u lim za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite.

Pecite na 150°C oko 30 minuta dok ne postane lagano zlatno.

Kada je tijesto pečeno, premažite ga marmeladom po izboru.

Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, a zatim dodajte mljevene bademe i sve dobro promiješajte.

Smjesu od bjelanjaka premažite preko pečenog tijesta s marmeladom.

Pospite s mljevenim bademima po želji i sve zapecite još 20 minuta na 150°C.

Londoneri s kokosom

Nešto još drugačije su londoneri s kokosom, savršeni za sve ljubitelje kokosa. Ova bijela varijanta londonera zadržava sve ljepote kolača, no bez orašastih plodova.

Londoneri s kokosom sastojci:

250 g maslaca

100 g šećera

2 žumanjka

300 g brašna

100 ml vrhnja

Marmelada po izboru (najčešće od marelica)

3 bjelanjka

150 g šećera u prahu

100 g kokosovog brašna

Londoneri s kokosom priprema:

Pomiješajte maslac, šećer, žumanjke i brašno. Dodajte vrhnje i sve dobro izmiješajte u tijesto.

Tijesto stavite u lim za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite.

Pecite na 150°C oko 30 minuta dok ne postane lagano zlatno.

Kada je tijesto pečeno, premažite ga marmeladom po izboru.

Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, a zatim dodajte kokosovo brašno i sve dobro promiješajte.

Smjesu od bjelanjaka premažite preko pečenog tijesta s marmeladom.

Pospite s kokosovim brašnom po želji i sve zapecite još 20 minuta na 150°C.

POGLEDAJTE VIDEO: Ima 86 godina i zove se Barica: Jedan njezin dan će vas iznenaditi

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali