SUHI KOLAČI /

Vanilin kiflice bez glutena poslužite uz šalicu toplog čaja ili kave

Donosimo provjereni recept kako se rade vanilin kiflice bez glutena.

VOYO logo
VOYO logo

Tako bi rado pojeli malene, sitne vanilin kiflice, no zbog intolerancije na gluten to je za vas zabranjeno voće. Razmišljate kako ispeći kolač s brašnom bez glutena. Kako će ispasti? Hoće li se raspasti jer tijesto bez glutena nije elastično. Ne brinite, donosimo vam recept koji će vam omogućiti pripremu slatkog užitka – vanilin kiflice bez glutena.

Što je gluten?

Gluten je protein koji se nalazi u nekim žitaricama poput pšenice. Njegova glavna funkcija je da djeluje kao vezivno sredstvo, dajući tijestu elastičnost i omogućujući mu da se digne i zadrži oblik. Gluten je odgovoran za mekanu i prozračnu teksturu kruha i peciva. Osobe s celijakijom ili osjetljivošću na gluten iz toga razloga moraju koristiti posebno bezglutensko brašno.

Vanilin kiflice bez glutena

Za ovaj recept svakako će ti uz bezglutensko brašno trebati i još jedna vrsta brašna. Mi preporučujemo brašno od badema zbog blagog orašastog okusa koji će prožeti kiflice.

Vanilin kiflice bez glutena sastojci

150 g bezglutenskog brašna

150 g brašna od badema

malo praška za pecivo

100 g maslaca

100 ml jogurta

Vanilin kiflice bez glutena priprema

Pomiješajte suhe sastojke (oba brašna i prašak)

Naribajte hladan maslac iz hladnjaka te zamijesite tijesto uz dodatak jogurta.

Formirajte kuglu, zamotajte ju prozirnom folijom te ju stavite na cca. pola sata u hladnjak.

Tijesto narežite na manje komade, svaki izvaljajte u obliku salame te narežite na manje komadiće koje formirate dlanovima u obliku valjka.

Stavite u tepsiju na masni papir i pravite kiflice.

Pecite u zagrijanoj pećnici 12 minuta na 170°C.

Pustite da se vanilin kiflice bez glutena potpuno ohlade jer su tople lomljive, zatim ih uvaljajte u šećer u prahu.

POGLEDAJTE VIDEO: Ekološke jabuke postale hit među školarcima: 'Pojeo sam ih 10'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali