
Donosimo recept za starinsku medenu pitu kao iz bakine kuharice

Najbolja medena pita je ona starinska koja vraća u djetinjstvo. Postoje brojni recepti kako napraviti dobru medenu pitu, no mi smo našli pravi starinski.
Starinska medena pita
Kako joj i samo ime govori, medena pita je pita koja u sebi ima med i to je njen glavni sastojak. Slaže se tako da je medena kora prvi i zadnji sloj ovog kolača, a između se nalazi još jedna sloj obrubljen medenom kremom. Ako nemate recept za bakinu starinsku medenu pitu, a želite impresionirati svoju obitelj i ukućane, s receptom ispod nećete fulati.
Starinska medena pita kore sastojci:
1/2 kg mekanog brašna
2 jaja
15 dkg šećera u prahu
8 dkg masti ili margarina
4 žlice meda
žličica sode bikarbone
malo cimeta
2 žlice kiselog vrhnja ili više prema potrebi
Starinska medena pita krema sastojci:
1/2 litre mlijeka
5 žlica brašna
25 dkg margarina
25 dkg šećera u prahu
malo soka od limuna
Starinska medena pita postupak:
Od svih sastojaka za kore napravite glatko tijesto i podijelite na 3 jednaka dijela. Razvaljajte svaki dio i ispecite 3 kore.
Za to vrijeme stavite kuhati mlijeko i brašno te kada dobijete gustu kremu maknite s vatre i stavite na hlađenje.
U hladnu kremu dodajte margarin, šećer u prahu i sok od limuna. Dobro izmiješajte kako bi se povezali svi sastojci.
I na kraju preostaje slaganje medene pite. Možete podijeliti kremu na dva jednaka dijela. Slažite na sljedeći način - kora - krema - kora - krema - kora.
Medena pita neka odstoji nekoliko sati prije rezanja.
Medena pita s orasima
Kao i mnoge druge blagdanske slastice i medena pita ima verziju s orasima. Osim što su omiljen božićni dodatak jelima, kolači s orasima dobiju i poseban okus i miris koji će vam ispuniti dom toplinom i nježnošću. Iako u receptu stoji 150 grama mljevenih oraha, slobodno dodajte više ili manje, ovisno o tome koliko jak okus želite i koju količinu oraha imate.
Medena pita s orasima sastojci za kore:
2 jaja
100 g šećera
1 dl meda
1 žlica sode bikarbone
50 g maslaca
500 g brašna
Medena pita s orasima sastojci za punjenje:
500 ml mlijeka
100 g šećera
2 vanilin šećera
100 g brašna
200 g maslaca
2 žlice meda
150 g mljevenih oraha
Medena pita s orasima priprema:
U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte med i s sodom bikarbonom.
U smjesu dodajte otopljeni maslac i pomalo brašno, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i svaki razvaljajte u tanke kore.
Pecite kore u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 5-7 minuta, dok ne postanu svijetlo smeđe. Pazite da ne prepečete.
U loncu zagrijte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom.
U posebnoj zdjeli pomiješajte 100 g brašna s malo hladnog mlijeka i dodajte u vruće mlijeko, miješajući dok se ne zgusne.
Kad se fil zgusne, dodajte maslac, med i mljevene orahe, miješajte dok se sve ne rastopi i sjedini.
Ostavite da se ohladi.
Na prvu koru nanesite dio fila, pa stavite drugu koru. Ponovite dok ne potrošite sve kore i fil.
Na vrh stavite posljednju koru, a cijelu pitu stavite u hladnjak da se ohladi i stisne.
Po želji, možete je posuti šećerom u prahu ili dodati još mljevenih oraha.
POGLEDAJTE VIDEO: I počelo je! Advent u gradu koji je po posjećenosti odmah iza Zagreba je krenuo. Evo što sve možete vidjeti










