OMILJENA SLASTICA /

Zaželjeli ste se lagane i osvježavajuće torte? Ovaj recept će vas oduševiti

Ova torta idealan je izbor za svaku prigodu – od obiteljskog ručka do ljetnih proslava

VOYO logo
VOYO logo

Mileram torta, poznata i kao "mileramka", jedna je od omiljenih slastica. Ova torta spaja hrskavu podlogu od keksa, bogatu i svilenkastu kremu te svježinu sočnih jagoda, stvarajući desert koji je istovremeno lagan, osvježavajuć i kremast.

Priprema mileram torte od jagoda nije komplicirana, a rezultat će oduševiti i one najzahtjevnije ljubitelje slatkog, piše Food and Mood.

Zaželjeli ste se lagane i osvježavajuće torte? Ovaj recept će vas oduševiti
Foto: Shutterstock

Recept za mileram tortu od jagoda

Za izradu ove torte ključno je koristiti kvalitetne sastojke, posebice svježe jagode i punomasni mileram koji kremi daje prepoznatljivu teksturu i bogatstvo okusa.

Sastojci za podlogu:

  • 250 g mljevenog keksa (npr. Petit Beurre)

  • 125 g otopljenog maslaca

  • 2 žlice šećera u prahu

Sastojci za kremu:

  • 500 g milerama (s najmanje 22 posto mliječne masti)

  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag

  • 150 g šećera u prahu

  • 1 vanilin šećer

  • Sok od ½ limuna

  • 20 g želatine u prahu (2 vrećice)

  • 5-6 žlica hladne vode

Sastojci za nadjev od jagoda:

  • 500 g svježih jagoda

  • 2-3 žlice šećera

  • 1 žlica soka od limuna

Postupak:

  1. U zdjeli temeljito pomiješajte mljeveni keks s otopljenim maslacem i šećerom u prahu. Smjesu ravnomjerno utisnite na dno kalupa za torte promjera 24-26 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite podlogu u hladnjak dok pripremate kremu.
  2. Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite 10-ak minuta da nabubri. Za to vrijeme, u velikoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag. U drugoj, odvojenoj posudi, pjenjačom sjedinite mileram, šećer u prahu, vanilin šećer i sok od limuna. Nabubrenu želatinu otopite na vrlo laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici (pazite da ne proključa). U tankom mlazu je ulijevajte u smjesu od milerama, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Na kraju, špatulom lagano i pažljivo umiješajte tučeno slatko vrhnje u kremu od milerama.

  3. Jagode operite, očistite i narežite na komadiće. Pomiješajte ih sa šećerom i limunovim sokom te ostavite da odstoje 15-ak minuta kako bi pustile sok. Izvadite podlogu iz hladnjaka. Na nju rasporedite otprilike polovicu mileram kreme. Preko kreme ravnomjerno rasporedite pripremljene jagode zajedno sa sokom koji su pustile. Prekrijte sve preostalom kremom i poravnajte površinu. Tortu stavite u hladnjak na najmanje 4-6 sati, a najbolje preko noći. Prije posluživanja, tortu ukrasite polovicama svježih jagoda i listićima mente. Čuvajte je u hladnjaku, pokrivenu, gdje može stajati do tri dana.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Zdrava hrana u školi upitnog uspjeha. Ravnatelj: 'Ne konzumiraju je kod kuće, pa im je neobično u školi'

 

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali