KLJUČAN SASTOJAK /

Palačinke su vam žilave? Uz ovaj trik bit će savršeno mekane

Mnogima se dogodi da im palačinke ispadnu tvrde, ali postoji jednostavan način da budu savršeno mekane

VOYO logo
VOYO logo

Palačinke su mnogima omiljeni desert zbog jednostavnosti i mogućnosti pripreme na različite načine. Mogu se napraviti u klasičnoj slatkoj verziji, ali i u slanim kombinacijama, što ih čini zanimljivim jelom za svaku priliku.

No, ponekad palačinke mogu ispasti žilave i tvrde, što nitko ne želi. Srećom, postoji jednostavan trik, koji sadrži sastojak koji svi imate u svojoj kuhinji, a koji će ih učiniti savršeno mekima i sočnima.

Glavni krivac za žilavost je previše razvijen gluten, protein prisutan u brašnu. Miješanjem s tekućinom, gluten stvara elastičnu mrežu. Iako je ključan za strukturu kruha, kod palačinki će njegova prekomjerna aktivacija izazvati žilavost i gumastu teksturu. To se najčešće događa zbog prekomjernog miješanja tijesta. Miješajte samo dok se suhi i mokri sastojci ne sjedine. Ne brinite o pokojoj grudici – one su znak da niste pretjerali. Također, korištenje prevelike količine brašna u odnosu na tekućinu može pogoršati problem, piše The Pancakes.

Palačinke su vam žilave? Uz ovaj trik bit će savršeno mekane
Foto: Shutterstock

Soda bikarbona je spas za mekane palačinke

Soda bikarbona, osim što stvara mjehuriće ugljikovog dioksida za prozračnost (slično prašku za pecivo), ključna je za mekoću jer aktivno smanjuje razvoj glutena. Ako vaš recept sadrži kisele sastojke poput jogurta, soda će s njima burno reagirati, stvarajući obilje mjehurića. No, i bez izražene kiseline, njena alkalna svojstva pomažu neutralizirati prirodne kiseline u tijestu koje bi inače pospješile jačanje glutenske mreže. Uz to, soda bikarbona može izravno oslabiti veze unutar glutena, čineći ga manje elastičnim, a palačinke znatno mekšima i nježnijima.

Mineralna voda može doprinijeti rahlosti palačinki zahvaljujući mjehurićima ugljikovog dioksida. Međutim, soda bikarbona nudi više: osim što stvara mjehuriće, ona aktivno utječe na strukturu tijesta kontrolirajući razvoj glutena i time se direktno bori protiv žilavosti. Mineralna voda nema taj ključni dvostruki učinak na teksturu pa soda bikarbona ostaje bolji izbor ako želite izbjeći gumaste palačinke i postići mekoću.

Savjeti za upotrebu sode za savršeno mekane palačinke

Savjeti za pravilnu upotrebu sode bikarbone u pripremi savršenih palačinki uključuju nekoliko ključnih koraka koji osiguravaju dobar okus i teksturu. Doziranje je važno – preporučuje se oko pola čajne žličice sode na šalicu brašna (120-150 g) jer veća količina može dati neugodan sapunasti okus. Soda se treba dodati suhim sastojcima, a tijesto treba miješati kratko, samo toliko da se svi sastojci povežu, kako bi palačinke ostale mekane i lagane.

Također je važno provjeriti svježinu sode i praška za pecivo - svježa soda u kontaktu s vrućom vodom treba burno reagirati. Palačinke se preporučuje peći na srednje jakoj vatri radi ravnomjernog pečenja, a okretati ih kada se na površini pojave mjehurići, a rubovi počnu sušiti. 

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 200 ml mlijeka
  • 250 ml vode
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 2 žlice ulja
  • Ulje za premazivanje tiganja

Priprema:

Sve tekuće sastojke dobro promiješajte, zatim postupno dodajte brašno, sol i sodu bikarbonu. Smjesu miješajte dok ne postane glatka i bez grudica. Na kraju dodajte ulje i još jednom sve temeljito promiješajte.

Tavu za palačinke zagrijte na najvišoj temperaturi, a zatim je smanjite na srednje jaku.

Palačinke pecite i slažite jednu na drugu. Tako će ostati mekane i ukusne sljedeći dan. Filujte ih prema želji, bilo slatkim ili slanim nadjevima, ovisno o vašem ukusu.

POGLEDAJTE GALERIJU

 

POGLEDAJTE VIDEO: Zdrava hrana u školi upitnog uspjeha. Ravnatelj: 'Ne konzumiraju je kod kuće, pa im je neobično u školi'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali