BOGAT OKUS /

Napravite domaći džem od smokava po tradicionalnom receptu: Odlično se slaže s brojnim jelima

Ako imate višak smokava pripremite domaći džem po provjerenom receptu vaših baka čiji okus će vas vratiti u prošlost

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Džem od smokava sve je češći izbor onih koji žele sačuvati sezonske plodove na tradicionalan način. No, osim praktične vrijednosti, njegova priprema za mnoge ima i emotivnu dimenziju – vraća uspomene na obiteljske recepte, prenosi se s generacije na generaciju i stvara osjećaj doma.

Kuhanjem smokve razvijaju bogatiji i složeniji okus, a domaći džem postaje mnogo više od uobičajenog namaza za doručak. Zahvaljujući svojoj svestranosti, koristi se i u slatkim i u slanim jelima. Odlično se slaže i s platom sireva, može obogatiti pizzu, puniti kolače, a često se koristi i u jogurtima, smoothijima ili kao preljev za sladoled, piše Once Upon A Chef.

Napravite domaći džem od smokava po tradicionalnom receptu: Odlično se slaže s brojnim jelima
Foto: Shutterstock

Recept za džem od smokava

Stari recepti su najbolji jer se oslanjaju na kvalitetu namirnica, a ne na komplicirane tehnike. Ovaj tradicionalni recept ne zahtijeva pektin jer smokve i limun sadrže dovoljno prirodnog pektina za zgušnjavanje, a sporim kuhanjem postiže se savršena tekstura.

Sastojci:

  • 1 kg svježih smokava (birajte zrele, ali čvrste plodove bez oštećenja)
  • 500 g šećera (klasičan omjer je 1:1)
  • 1 limun 

Priprema:

  1. Smokve temeljito operite pod mlazom vode i uklonite im peteljke. Ovisno o željenoj teksturi, možete ih narezati na četvrtine ili, ako su manje, ostaviti cijele. Guljenje nije potrebno jer je kora smokve mekana i jestiva.
  2. U velikoj, širokoj posudi pomiješajte smokve i šećer. Prekrijte posudu i ostavite smjesu da odstoji barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Tijekom ovog procesa, šećer će izvući prirodne sokove iz smokava pa neće biti potrebno dodavati vodu.
  3. Posudu stavite na srednje jaku vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se šećer potpuno ne otopi. Kada smjesa zavrije, smanjite vatru na najnižu razinu. Dodajte sok i tanko narezane ploške limuna.
  4. Pustite džem da se lagano krčka otprilike jedan i pol do dva sata, uz povremeno miješanje drvenom kuhačom kako ne bi zagorio. Tijekom kuhanja, smokve će omekšati i početi se raspadati. Ako želite teksturu sličniju pekmezu, slobodno ih dodatno usitnite kuhačom.
  5. Džem je gotov kada postane gust i sjajan. Najpouzdaniji test je "test hladnog tanjurića": stavite tanjurić u zamrzivač na nekoliko minuta, a zatim na njega kapnite žličicu vrućeg džema. Pričekajte minutu i prođite prstom kroz džem. Ako se stvori jasan trag koji se ne spaja, džem je gotov. Važno je ne prekuhati ga jer će se hlađenjem dodatno zgusnuti.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Zastrašujući rezultati: Pesticidi na voću i povrću koje jedemo uzrokuju neplodnost i alergije

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx