ODA ORASIMA /

Mađarska poslastica omiljena u našim krajevima. Recept za savršene žarbo kocke

Žarbo kocke imaju savršenu kombinaciju prhkog tijesta, slatkoće i bogatog orašastog okusa.

VOYO logo
VOYO logo

Žarbo kocke ili žarbo šnite jedan su od onih kolača koje ste možda i pekli jednom u životu, ali niste znali da se tako zovu. Postupak pripreme nije prekompliciran, a ako imate oraholjupce u stanu, obožavat će ovaj kolač.

Žarbo kocke recept

Sloj tijesta, sloj oraha, sloj tijesta, sloj oraha i tako skroz do gornjeg dijela čokolade. Za pripremu žarbo kocki treba malo strpljenja i malo kulinarske spretnosti. No uz ovaj recept, sigurno će vam ići lakše. Preljev za žarbo kocke može biti bilo koja čokolada ili posip, ali ovaj recept je s čokoladom za kuhanje.

Žarbo kocke sastojci za tijesto:

500 g glatkog brašna

250 g maslaca ili margarina

100 g šećera

20 g svježeg kvasca

2 žumanjka

100 ml mlijeka

prstohvat soli

Žarbo kocke sastojci za nadjev:

300 g mljevenih oraha

200 g šećera

300 g pekmeza od marelica

Žarbo kocke sastojci za glazuru:

200 g tamne čokolade

2 žlice ulja

Žarbo kocke postupak:

Razmrvite kvasac u mlako mlijeko i ostavite ga nekoliko minuta da se zapjeni.

Pomiješajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte maslac narezan na komadiće te ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Umiješajte žumanjke i kvasac te zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori 30 minuta.

Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Razvaljajte prvi dio na veličinu lima za pečenje.

Stavite ga u namašćen lim ili obložen papirom za pečenje.

Premažite sloj tijesta s trećinom pekmeza i pospite ga trećinom mješavine oraha i šećera.

Ponovite postupak s drugim slojem tijesta.

Na kraju stavite treći sloj tijesta, lagano ga izbockajte vilicom i ostavite kolač da odstoji još 30 minuta.

Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Ohladite ga prije nego što dodate glazuru.

Otopite čokoladu s uljem na pari ili na laganoj vatri i prelijte preko ohlađenog kolača.

Kada se čokolada stvrdne, izrežite kolač na kocke i poslužite.

Žarbo kocke s makom recept

Ako volite žarbo kocke, a volite i mak, ovaj recept će vam biti pun pogodak. Sladak i bogat okus maka u kombinaciji s pekmezom i čokoladnom glazurom bit će prava poslastica!

Žarbo kocke s makom sastojci za tijesto:

500 g glatkog brašna

250 g maslaca ili margarina

100 g šećera

20 g svježeg kvasca

2 žumanjka

100 ml mlijeka

prstohvat soli

Žarbo kocke s makom sastojci za nadjev:

200 g mljevenog maka

150 g šećera

200 g pekmeza od marelica

Žarbo kocke s makom sastojci za glazuru:

200 g tamne čokolade

2 žlice ulja

Žarbo kocke s makom postupak:

Razmrvite kvasac u mlako mlijeko i ostavite ga nekoliko minuta da se zapjeni.

Pomiješajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte maslac narezan na komadiće te ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte žumanjke i kvasac te zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori 30 minuta.

Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Razvaljajte prvi dio na veličinu lima za pečenje. Stavite ga u namašćen lim ili obložen papirom za pečenje.

Premažite sloj tijesta s trećinom pekmeza i pospite ga trećinom mljevenog maka pomiješanog s šećerom.

Ponovite postupak s drugim slojem tijesta. Na kraju stavite treći sloj tijesta, lagano ga izbockajte vilicom i ostavite kolač da odstoji još 30 minuta.

Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ohladite ga prije nego što dodate glazuru.

Otopite čokoladu s uljem na pari ili na laganoj vatri i prelijte preko ohlađenog kolača. Kada se čokolada stvrdne, izrežite kolač na kocke i poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO: I počelo je! Advent u gradu koji je po posjećenosti odmah iza Zagreba je krenuo. Evo što sve možete vidjeti

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali