
Mađarska poslastica omiljena u našim krajevima. Recept za savršene žarbo kocke

Žarbo kocke ili žarbo šnite jedan su od onih kolača koje ste možda i pekli jednom u životu, ali niste znali da se tako zovu. Postupak pripreme nije prekompliciran, a ako imate oraholjupce u stanu, obožavat će ovaj kolač.
Žarbo kocke recept
Sloj tijesta, sloj oraha, sloj tijesta, sloj oraha i tako skroz do gornjeg dijela čokolade. Za pripremu žarbo kocki treba malo strpljenja i malo kulinarske spretnosti. No uz ovaj recept, sigurno će vam ići lakše. Preljev za žarbo kocke može biti bilo koja čokolada ili posip, ali ovaj recept je s čokoladom za kuhanje.
500 g glatkog brašna
250 g maslaca ili margarina
100 g šećera
20 g svježeg kvasca
2 žumanjka
100 ml mlijeka
prstohvat soli
Žarbo kocke sastojci za nadjev:
300 g mljevenih oraha
200 g šećera
300 g pekmeza od marelica
Žarbo kocke sastojci za glazuru:
200 g tamne čokolade
2 žlice ulja
Razmrvite kvasac u mlako mlijeko i ostavite ga nekoliko minuta da se zapjeni.
Pomiješajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte maslac narezan na komadiće te ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Umiješajte žumanjke i kvasac te zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori 30 minuta.
Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Razvaljajte prvi dio na veličinu lima za pečenje.
Stavite ga u namašćen lim ili obložen papirom za pečenje.
Premažite sloj tijesta s trećinom pekmeza i pospite ga trećinom mješavine oraha i šećera.
Ponovite postupak s drugim slojem tijesta.
Na kraju stavite treći sloj tijesta, lagano ga izbockajte vilicom i ostavite kolač da odstoji još 30 minuta.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Ohladite ga prije nego što dodate glazuru.
Otopite čokoladu s uljem na pari ili na laganoj vatri i prelijte preko ohlađenog kolača.
Kada se čokolada stvrdne, izrežite kolač na kocke i poslužite.
Žarbo kocke s makom recept
Ako volite žarbo kocke, a volite i mak, ovaj recept će vam biti pun pogodak. Sladak i bogat okus maka u kombinaciji s pekmezom i čokoladnom glazurom bit će prava poslastica!
Žarbo kocke s makom sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
250 g maslaca ili margarina
100 g šećera
20 g svježeg kvasca
2 žumanjka
100 ml mlijeka
prstohvat soli
Žarbo kocke s makom sastojci za nadjev:
200 g mljevenog maka
150 g šećera
200 g pekmeza od marelica
Žarbo kocke s makom sastojci za glazuru:
200 g tamne čokolade
2 žlice ulja
Razmrvite kvasac u mlako mlijeko i ostavite ga nekoliko minuta da se zapjeni.
Pomiješajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte maslac narezan na komadiće te ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte žumanjke i kvasac te zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da se odmori 30 minuta.
Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Razvaljajte prvi dio na veličinu lima za pečenje. Stavite ga u namašćen lim ili obložen papirom za pečenje.
Premažite sloj tijesta s trećinom pekmeza i pospite ga trećinom mljevenog maka pomiješanog s šećerom.
Ponovite postupak s drugim slojem tijesta. Na kraju stavite treći sloj tijesta, lagano ga izbockajte vilicom i ostavite kolač da odstoji još 30 minuta.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Ohladite ga prije nego što dodate glazuru.
Otopite čokoladu s uljem na pari ili na laganoj vatri i prelijte preko ohlađenog kolača. Kada se čokolada stvrdne, izrežite kolač na kocke i poslužite.
POGLEDAJTE VIDEO: I počelo je! Advent u gradu koji je po posjećenosti odmah iza Zagreba je krenuo. Evo što sve možete vidjeti


![[KVIZ] Koliko znaš o markama auta?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296689/H-1f7f2d23-9fa0-43e6-8b46-f34ec6749fe5-550.webp?1749020226)







