
Tko može odoljeti pravoj domaćoj orahnjači? Ispecite je prema receptu naših baka

Bilo da je pečena u obliku rolade ili kao savršeno upleten pletenac, orahnjača je slastica koja nikada ne izlazi iz mode. Tajna izvrsnog okusa ove rolade dolazi iz punjenja napravljenog od oraha, a tijesto je često aromatizirano koricom limuna ili naranče. Donosimo recept za savršenu orahnjaču.
Recept za orahnjaču
Za pripremu savršene orahnjače, trebat će vam par sati vremena i dosta strpljenja. Ako želite da orahnjača izvana bude hrskava, a iznutra sočna, to ćete postići tako da je pripremate pola sata dulje.
Orahnjača sastojci za tijesto:
30 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
30 g glatkog brašna
50 ml toplog mlijeka
350 g oštrog brašna
prstohvat soli
50 g maslaca
30 g šećera
pola limunove korice
2 žumanjka
1 cijelo jaje
1 šalica (250 ml) mlijeka
1 žlica kiselog vrhnja
1 jaje (za mazanje)
Orahnjača sastojci za punjenje:
350 g mljevenih oraha
3 žlice ruma
150 g šećera
1 žličica vanilin šećera
100 g grožđica
1 žlica meda
200 ml mlijeka
pola limunove korice
pola žličice cimeta
Orahnjača priprema:
Najprije izmrvite svježi kvasac s toplim mlijekom, šećerom i brašnom i ostavite 15 minuta dok ne postane pjenasto.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno sa soli, otopljenim maslacem, šećerom i koricom limuna.
Dodajte žumanjke,1 cijelo jaje, kiselo vrhnje i kvasac.
Mijesite dok se ne stvori mekano tijesto, zatim ostavite da se diže u nauljenoj zdjeli (oko 1 sat).
Za nadjev, pomiješajte mljevene orahe sa šećerom i vanilin šećerom, koricom limuna, cimetom i medom.
Grožđice sjedinite s rumom i ostavite stajati 15 minuta. U prethodnu smjesu dodajte grožđice s rumom.
Dodajte vruće mlijeko i sve zajedno sjedinite. Ostavite da se ohladi dok ne razvaljate tijesto.
Dignuto tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik otprilike 35 x 30 cm.
Namažite s punjenjem, ostavljajući nepokrivenu granicu (1 cm) i zarolajte.
Zagrijte pećnicu na 200 Cº, a tijesto premažite umućenim jajetom i pecite oko 40 minuta.
Pustite da se potpuno ohladi prije rezanja. Prije posluživanja možete ga posuti šećerom u prahu.










