MOŽE BITI OPASNO /

Muškarci ih ispuste oko 13 puta dnevno, a žene sedam: No što se događa kad zadržavate vjetrove?

Mnogi se pitaju što se događa u tijelu kada zadržavaju vjetrove i je li to doista štetno za zdravlje, a liječnik pojašnjava koliko je opasno to stanje

VOYO logo
VOYO logo

Nakupljanje i oslobađanje plinova – bilo podrigivanjem ili ispuštanjem vjetrova – prirodan je način funkcioniranja ljudskog tijela. Iako je riječ o sasvim normalnoj fiziološkoj pojavi, ona je i dalje u velikoj mjeri društveno stigmatizirana, zbog čega se o tome rijetko otvoreno govori, osobito na informativan i edukativan način.

Dr. Rosario Ligresti, specijalist gastroenterologije i ravnatelj Pancreas Centra na Sveučilištu Hackensack otkrio je za Hackensack Meridian Health koliko su opasni nadutost i zadržavanje vjetrova.

Muškarci ih ispuste oko 13 puta dnevno, a žene sedam: No što se događa kad zadržavate vjetrove?
Foto: Shutterstock

Zadržavanje vjetrova

Svatko se barem jednom našao u situaciji kada je osjetio potrebu ispustiti vjetar, ali to nije bilo moguće. Pritisak koji tada nastaje može biti vrlo neugodan, ometajući svakodnevne aktivnosti, a ponekad može izazvati i bol.

Liječnik naglašava kako zadržavanje plinova neće naštetiti organizmu.

"Plin koji se ne ispusti, apsorbira se u krvotok i na kraju se izdiše kroz pluća. Iako zadržavanje plinova može biti neugodno zbog širenja crijeva, što može dovesti do nadutosti ili mučnine, to nije štetno za zdravlje, iako se ne preporučuje", pojašnjava dr. Ligresti.

Ljudi dnevno proizvedu između 500 i 1500 mililitara plinova. Muškarci u prosjeku ispuste vjetar oko 13 puta dnevno, dok žene to čine otprilike sedam puta.

"Plin koji se izlučuje kroz rektum u čak 99 posto slučajeva nema miris, a većina tog plina dolazi od progutanog zraka. Njegov sastav vrlo je sličan sastavu zraka, odnosno uglavnom se sastoji od dušika, kisika i ugljikovog dioksida", dodaje dr. Ligresti.

Ostatak plinova čine vodik i metan, koji nastaju bakterijskom fermentacijom teško probavljivih ili neprobavljivih šećera u debelom crijevu.

Plinovi neugodnog mirisa prisutni su u vrlo malim količinama, a uključuju:

  • sumporovodik (miris pokvarenih jaja)

  • metantiol (miris trulog kupusa)

  • dimetil sulfid (sličan mirisu češnjaka)

I ovi plinovi proizvode bakterije u crijevima, ovisno o tome što razgrađuju.

"U manjim količinama mogu se pronaći i druga tri spoja koja također imaju neugodan miris: indol, skatol i rjeđi spojevi sumpora. Količina tih spojeva varira ovisno o prehrani i vrsti bakterija koje se nalaze u vašem probavnom sustavu", ističe dr. Ligresti.

Osobe koje su netolerantne na laktozu proizvode veće količine vodika i metana. To se događa jer, ako nemate enzim potreban za probavu laktoze, taj šećer ostaje dostupan crijevnim bakterijama koje ga potom razgrađuju i proizvode plinove. Slično se događa i kada jedete veće količine mahunarki i povrća koji se teško probavljaju, poput kupusa, kelja ili graha – tada bakterije u crijevima imaju više hrane za razgradnju i zato proizvode više plinova.

Muškarci ih ispuste oko 13 puta dnevno, a žene sedam: No što se događa kad zadržavate vjetrove?
Foto: Shutterstock

Kada je potrebno obratiti se liječniku?

Dr. Ligresti napominje: "Ako primijetite da vi ili netko iz vaše obitelji proizvodite neuobičajeno velike količine plinova ili ako vas brinu neugodni mirisi, možda je vrijeme da se posavjetujete s liječnikom."

"Ako postoji razlog za zabrinutost, obično istražujemo moguće poremećaje u radu crijeva, kao što su netolerancija na laktozu, prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu, sklerodermija (autoimuna bolest) i drugi rjeđi uzroci. Ako su glavni simptomi bol u trbuhu ili nadutost, tada postoji mogućnost i ozbiljnijih dijagnoza pa je najbolje obratiti se gastroenterologu", zaključuje dr. Ligresti.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Sve više stradalih maloljetnika na romobilu: Četiri puta više teško ozlijeđenih nego lani

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali