OBJASNILA LIJEČNICA /

Kako su se opasna bakterija i virus našli u namazu i borovnicama? 'Treba prepoznati kritične točke'

Ivančica Kovaček iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pojasnila je kako su se salmonela i hepatitis A pojavili u namirnicama u kojima ih uobičajeno ne očekujemo

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Svakodnevno kupujemo prehrambene proizvode ne sluteći da bi neki od njih mogli sadržavati opasne patogene. No, upravo to se dogodilo u nedavnim slučajevima koji su uznemirili javnost – Europske zdravstvene vlasti upozoravaju na ozbiljnu epidemiju salmonele koja je zahvatila Njemačku i Austriju, a izvor zaraze je, pomalo neočekivano, namaz od indijskih oraščića.

Zaraženi mousse s okusom maline povučen je s tržišta nakon što je potvrđeno da sadrži soj Salmonella Infantis, bakteriju koja se inače češće povezuje s kontaminiranom piletinom.

Od kraja svibnja u Njemačkoj su zabilježena 52 slučaja infekcije među djecom mlađom od pet godina, od kojih je čak njih 24 hospitalizirano. U Austriji je prijavljeno još 13 slučajeva. Ovaj slučaj zabrinjava javnost svega nekoliko mjeseci nakon što je u siječnju u Nizozemskoj potvrđena prisutnost hepatitisa A u smrznutim borovnicama, čime je ponovno otvoreno pitanje sigurnosti prehrambenih proizvoda biljnog podrijetla.

Kako je do ovakvih kontaminacija došlo i zašto nisu otkrivene na vrijeme, objasnila nam je dr. sc. Ivančica Kovaček,dr. med., prof. struč. stud., zamjenica voditelja Odjela za sanitarnu mikrobiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Kako su se opasna bakterija i virus našli u namazu i borovnicama? 'Treba prepoznati kritične točke'
Foto: Shutterstock

Salmonela u namazu od indijskih oraščića

"Najvjerojatnije se dogodilo u proizvodnji zbog neprimjerenog postupka obrade. Točan odgovor ne mogu dati jer ne znam postupak proizvodnje. Svakako bi trebalo obići takvu proizvodnju, vidjeti kako je postavljen HACCP, prepoznati kritične točke u proizvodnji te preporučiti korektivne mjere", objašnjava liječnica kako je salmonela dospjela u namaz od indijskih oraščića u Njemačkoj i Austriji.

Navikli smo da se salmonela može pojaviti u piletini i jajima pa su nas ovi slučajevi iznenadili, ali Kovaček dodaje da se lako može dogoditi i u namazima ili sličnim prehrambenim proizvodima, kao što je došlo i do trovanja maslaca od kikirikija te da sve ovisi o dobroj proizvođačkoj praksi.

S obzirom na to da se radi o namazu koji se ne može termički obraditi, zamjenica voditelja Odjela za sanitarnu mikrobiologiju, pojasnila je tko u Hrvatskoj provodi kontrolu takvih proizvoda. 

"Ako je proizvod stigao iz drugih zemalja, granični sanitarni inspektori uzimaju uzorke prema svom planu i donose odluke što treba ići na ispitivanje, prema tome odgovor je DIRH", ističe Kovaček.

Kako su se opasna bakterija i virus našli u namazu i borovnicama? 'Treba prepoznati kritične točke'
Foto: Shutterstock

Zašto se hepatitis pojavio u smrznutim borovnicama

U siječnju je u Nizozemskoj zabilježen veći broj slučajeva zaraze hepatitisom A, a izvor infekcije bile su smrznute borovnice. Sumnja se na kontaminaciju virusom hepatitisa A u vrećicama smrznutih plavih borovnica od jednog kilograma.

"Stvar je u dobroj proizvođačkoj praksi jer svaka proizvodnja treba imati redovite kontrole pogona i treba prepoznati kritične točke u proizvodnji, izvor kontaminacije i sama odrediti kako često treba raditi takve kontrole. Ako nema kontrole sirovina, procesa i gotovih proizvoda - imamo ovakve rezultate. Borovnice mogu biti kontaminirane već u primarnoj proizvodnji, mogu se i naknadno kontaminirati u procesu obrade zbog kontaminirane vode kojom se peru, zbog neadekvatnog čišćenja, pranja i dezinfekcije opreme i pribora, zbog neprimjerene i/ili kontaminirane ambalaže i sl.", pojašnjava Kovaček.

Liječnica savjetuje da potrošači svakako obrate pažnju na sve, od izgleda proizvoda do prvih potencijalnih simptoma bolesti. "Možemo se zaštiti termičkom obradom takve hrane, izgled proizvoda se ne mijenja i ne možemo nikako prepoznati kontaminirane borovnice", zaključuje liječnica. 

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Jedemo li otrov i toksine? Direkt tragom velikog europskog istraživanja provjerio jesu li nam voćke pune pesticida

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx