JEDAN OD NAJSMRTONOSNIJIH: /

Emulgatori iz hrane povećavaju rizik za rak debelog crijeva

Eksperimenti provedeni na miševima povezuju unos dvaju često korištenih emulgatora s povećanjem rizika za rak debelog crijeva.

VOYO logo
VOYO logo

Američki znanstvenici s Georgia State University pojašnjavaju kako je unos ovih emulgatora bio povezan s promjenama u sastavu crijevne flore koje dovode do razvoja upalnih procesa i povećanja rizika obolijevanja od raka debelog crijeva, piše Natural News.

Emulgatori se prehrambenim proizvodima dodaju zbog poboljšanja teksture i produženja roka trajanja.

Novi nalazi su dobiveni praćenjem posljedica unosa polisorbata 80 i karboksimetilceluloze.

Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih uzroka smrti od karcinoma u svijetu, a sve više istraživanja upućuje na ulogu crijevnih bakterija u njegovom razvoju.

Broj slučajeva raka debelog crijeva značajno raste od polovice prošlog stoljeća.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali