
Zašto hrana u zrakoplovu ima čudan okus? Stjuardesa objasnila u čemu je zapravo problem

Niže razine tlaka, manjak vlage i buka mijenjaju okus hrane, ali i način na koji tijelo reagira na alkohol
Opće je prihvaćeno mišljenje da hrana koju jedemo na 10.000 metara visine ima čudan okus – što je u redu, jer većina nas ne ulazi u avion s idejom da uživa u vrhunskoj gastronomiji.
Danas će većina nas kupiti "meal deal" – vrećicu čipsa i sve ostalo – kako bismo izbjegli preskupe gotove obroke, samo kako bismo otkrili da omiljeni sendvič i grickalice jednostavno nemaju isti okus kao na tlu.
Zašto hrana u avionu ima drugačiji okus?
Jeste li se ikada zapitali zašto avionska hrana ima isti okus i teksturu kao obroci u školskoj kantini? Ispada da to nije samo osjećaj – to je stvarno. No ne zbog onog što očekujete.
Percepcija slatkog i slanog se mijenja
To je pitanje novinar LADbiblea postavio bivšoj stjuardesi Mandy Smith tijekom razgovora o njezinom dugogodišnjem iskustvu. Pa, zašto hrana ima tako čudan okus? Pokazalo se da nije toliko do hrane – već do vas.
"Nije hrana loša, nego su vam okusni pupoljci drugačiji dok ste u zraku", objasnila je Smith i dodala kako kabinski tlak utječe na cijelo tijelo.
"Tlak u kabini utječe na cijeli organizam, pa tako i na okusne pupoljke", nastavila je. "Utječe na sve vaše probavne procese, mozak i sve ostalo. I okusni pupoljci su pogođeni."
Možda zvuči kao propagandna poruka Smith koja nas pokušava nagovoriti da kupujemo više hrane u avionu, ali zapravo je istina – naša percepcija slatkog i slanog zaista se mijenja dok letimo.
Promjena u sposobnosti kušanja svodi se na tri čimbenika: niži tlak zraka u kabini, manjak vlage i povećana razina buke (prema portalu Delish), dok Fraunhofer Institut za građevinsku fiziku dodaje da, u takvim uvjetima, naša sposobnost kušanja soli pada za 20 do 30 posto, a šećera za 15 do 20 posto.
Alkohol također ima drugačije učinke
"Okus je kombinacija oba, a percepcija slanog i slatkog opada u kabini pod tlakom", objasnio je Russ Brown, direktor In-flight Dining & Retail odjela u American Airlinesu, u razgovoru za BBC.
Pa kakvog je zapravo okusa hrana koju poslužuju omiljene aviokompanije – kad je ne jedete u zraku? Navodno – slanog.
"Kad biste tu hranu probali na zemlji, što kuhari i rade dok kreiraju jelovnike, bila bi prilično slana i snažnog okusa", dodala je Smith. "Moraju je začiniti jače zbog situacije s okusnim pupoljcima."
Vaša sposobnost da osjetite okus nije jedina stvar koja se mijenja tijekom leta – i alkohol drugačije utječe na tijelo dok letite.
"Alkohol može imati snažniji učinak na tijelo na velikoj visini", rekao je dr. Kevin Huffman za LADbible.
"Kabinski tlak može povećati koncentraciju alkohola u krvi i do 50 posto, pa vas ona čaša vina u zračnoj luci može znatno više omamiti nego inače", objasnio je.
"To može utjecati na vašu prosudbu i motoričke sposobnosti, čineći vas sklonijima nesrećama ili ozljedama prilikom ukrcaja ili iskrcaja."
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: John Terry o dolasku Luke Modrića u Milan





















