
Miris starijih ljudi nastaje 'hrđanjem' tijela: Možete ga spriječiti ako ovo jedete

Miris starijih ljudi ne može se prekriti parfemom ni isprati tuširanjem jer se stanice sporo obnavljaju
Malo je mirisa koji su toliko prepoznatljivi i odbojni kao 'miris starijih osoba'. Taj specifični miris, poznat i kao "eau de elderly", opisan je, pored ostalog, kao kombinacija mirisa kuglica protiv moljaca, mokrog kartona i uvelog lišća.
Dugo se smatralo da je taj miris neizbježna posljedica starenja, no stručnjakinja za dugovječnost objasnila je kako se on razvija i kako ga jedna superhrana može pomoći spriječiti.
Što uzrokuje miris starije dobi?
"Miris starijih osoba dolazi od peroksidacije lipida na površini kože. Ako nemate dovoljno antioksidansa, taj se miris nakuplja, a kako se s godinama smanjuje obnavljanje stanica, miris ostaje", rekla je Leslie Kenny, osnivačica Oxford Healthspana i certificirana Bulletproof trenerica. Kenny uspoređuje peroksidaciju lipida s hrđanjem tijela.
"To je proces koji zahvaća cijelo tijelo", objasnila je. "Miris dolazi od spoja zvanog 2-nonenal. To je u osnovi sebum koji je zahrđao."
Prirodna antioksidativna zaštita kože slabi s godinama, što uzrokuje veću oksidaciju lipida i nastanak 2-nonela, nusprodukta razgradnje omega 7 masnih kiselina na površini kože. Kenny naglašava da se, za razliku od tjelesnog mirisa, miris starijih osoba ne može prikriti niti isprati.
"Ne možete ga prekriti parfemom. On se samo složi preko mirisa starijih osoba, što stvori još jači zagušljiv miris", kaže. "Ne možete ga ukloniti ni češćim tuširanjem jer se stanice ne obnavljaju dovoljno brzo, a masni lipidi se teško razgrađuju, pa miris ostaje."
Ključ je u prehrani
Rješenje za neugodan miris starije dobi? "Morate ga eliminirati iznutra prema van", objašnjava Kenny. Prehrana je ključ tog pristupa, a posebice hrana bogata gljivama.
Gljive su bogate aminokiselinom ergotioninom, snažnim antioksidansom s protuupalnim djelovanjem koji sprječava peroksidaciju lipida prije nego što se neugodan miris stigne razviti.
Ergotionin, navodno, može pomoći da mirišimo svježije i jasnije razmišljamo. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata gljivama može prepoloviti rizik od kognitivnog propadanja.
Gljive su također izvrstan izvor spermidina, organskog spoja koji aktivira autofagiju — regenerativni proces koji uklanja oštećene dijelove stanica i reciklira ih radi obnove.
Autofagija igra ključnu ulogu u usporavanju starenja, zaštiti od bolesti, održavanju metaboličke učinkovitosti i smanjenju "zrelog" mirisa. Kenny navodi da sve gljive pomažu da više mirišimo na proljetni povjetarac nego na zatvoreni podrum, ali shiitake i bukovače su najbolji izbor zbog nutritivnog sastava.
Dvije glavne promjene koje uzrokuju miris
Prema njezinim riječima, peroksidacija lipida, koja uzrokuje miris starijih osoba, rezultat je dvaju čimbenika: hormonalnih promjena i slabijeg obnavljanja stanica.
"Kako nam opadaju hormoni, taj se miris lakše nakuplja, a kako starimo, stanice se sve rjeđe obnavljaju, pa se miris zadržava dulje vrijeme,“ rekla je.
S ergotioninom koji zaustavlja peroksidaciju lipida i spermidinom koji potiče autofagiju, Kenny gljive naziva "savršenom hranom za borbu protiv tog mirisa“. Dodala je da su gljive i preventiva i lijek.
"Kroz perimenopauzu i menopauzu trebali bismo u prehranu uključiti više hrane bogate ergotioninom, poput gljiva, kako bismo spriječili pojavu tog mirisa,“ rekla je.
"A ako ste stariji i želite se riješiti tog mirisa, gljive su odličan izbor jer sadrže spermidin koji pomaže bržoj obnovi stanica“, istaknula je stručnjakinja.
Osim što nam mogu pomoći da lijepo mirišemo, gljive su pokazale i druge koristi: usporavaju napredovanje raka, snižavaju krvni tlak, poboljšavaju osjetljivost na inzulin, štite mozak i pomažu zdravlju kostiju, piše New York Post.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Trump slavi spektakularni vojni uspjeh, o kakvom se napadu radi najbolje pokazuju satelitske snimke



403 Forbidden
403 Forbidden
403 Forbidden


