ZA UŽIVANJE BEZ OSTATKA /

Želite jesti lubenicu, ali je gnjecava? Kuharica objasnila kako to spriječiti

Ispravan odabir i posluživanje lubenice ključni je preduvjet za potpuni užitak u ovom osvježavajućem i sočnom voću

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Ljeto je idealno razdoblje za uživanje u lubenicama, osobito zbog njihove izvanredne hidratantne vrijednosti. Svježe narezana lubenica, bilo kao prilog ili u salati s metvicom i fetom, često je nezaobilazna tijekom toplih dana. Međutim, ništa ne umanjuje užitak poput gnjecave lubenice, koja umjesto osvježenja, može znatno pokvariti doživljaj, osobito ako je topla.

Iako pažljiv odabir kvalitetne lubenice može smanjiti rizik od neugodnih iznenađenja, postoje i dodatni koraci koje je poželjno poduzeti prije posluživanja kako bi se očuvala svježina i tekstura voća, piše Express.

Želite jesti lubenicu, ali je gnjecava? Kuharica objasnila kako to spriječiti
Foto: Shutterstock

Ovako lubenica neće biti gnjecava

Kuharica Leah Colins otkrila je metodu pripreme koja zahtijeva zdjelu, cjedilo i malu količinu šećera. Lubenica brzo gubi čvrstoću nakon što se nareže na kockice ili kriške jer se pri rezanju oslobađaju njezini prirodni sokovi. Kada takvu lubenicu stavite u salatu ili na tanjur, može postati gnjecava i manje ukusna. Ali ako lubenicu prije posluživanja ostavite da odstoji 30 minuta, možete spriječiti omekšavanje te tako očuvati njezinu čvrstu teksturu. Leah ističe kako je ovo jednostavna metoda.

Maceracija je proces namakanja voća radi oslobađanja prirodnih sokova. Ova se metoda uspješno primjenjuje i na lubenicu, pridonoseći isticanju njezina prirodnog, slatkog okusa te sprječavanju pretjeranog omekšavanja i gubitka čvrstoće.

Sličan postupak primjenjuje se i kod povrća poput krastavaca i rajčica, koje zbog visokog udjela vode treba izdvojiti višak tekućine postupkom soljenja poznatim kao osmoza. Međutim, sol nije pogodna za lubenicu jer može prekomjerno isušiti njezino osjetljivo meso.

Umjesto toga, šećer izvlači upravo odgovarajuću količinu vode iz lubenice čime se učvršćuje njezina tekstura, istovremeno osiguravajući da voćna salata ne postane previše vodenasta. Ova metoda posebno je pogodna za pripremu lubenice za posluživanje jer učinkovito čuva njezinu sočnost i svježinu.

Želite jesti lubenicu, ali je gnjecava? Kuharica objasnila kako to spriječiti
Foto: Shutterstock

Kako spriječiti da lubenica postane gnjecava:

  • Narežite lubenicu na kockice jednake veličine i stavite ih u veliku zdjelu.

  • Dodajte šećer – jedna čajna žličica na četiri šalice narezanih kockica lubenice trebala bi biti dovoljna, a ako okus nije zadovoljavajući, možete dodati još jednu žličicu.

  • Dobro promiješajte šećer i lubenicu kako bi svaka kockica bila prekrivena.

  • Lubenicu stavite u cjedilo i postavite je iznad zdjele u kojoj je bila. Pokrijte i stavite u hladnjak na 30 minuta.

  • Nakon 30 minuta izvadite lubenicu iz hladnjaka – primijetit ćete da se višak tekućine skupio u zdjeli, dok su kockice lubenice čvršće i bogatijeg okusa.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: I ove godine poljoprivrednik prodaje lubenice na jedinstven način: 'Ipak treba imati vjere u dobre ljude'

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx