KVARLJIVA NAMIRNICA /

Oprezno s jajima po vrućinama: 'Držite ih na ovoj temperaturi da se ne otrujete'

Općenito, svježa jaja ne smiju se ostavljati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata

VOYO logo
VOYO logo

Čuvanje jaja na pravoj temperaturi po vrućem vremenu ključno je kako biste izbjegli bolesti i osigurali da su sigurna za jelo.

Stručnjaci su istaknuli da bi se osnovne namirnice trebale čuvati u hladnjaku po visokim temperaturama.

"Općenito, svježa jaja ne smiju se ostavljati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Na temperaturama iznad 32 °C to se vrijeme smanjuje na jedan sat", objasnili su iz internetskog servisa Chef's Resource.

Topla jaja možete staviti izravno u hladnjak, ali je bolje da ih što prije ohladite nego da ih ostavljate na sobnoj temperaturi dulje vrijeme.

Oprezno s jajima po vrućinama: 'Držite ih na ovoj temperaturi da se ne otrujete'
Foto: Pixabay

Idealna temperatura za čuvanje jaja

"Pokušavamo smanjiti trovanje hranom, pa bi jaja trebalo držati u hladnjaku tijekom vrućeg vremena. Pogotovo ako ih ne jedete odmah", rekla je nutricionistica Laura Southern za The Times.

Iz Britanske službe za informacije o jajima (British Egg Information Service) potvrdili su da jaja treba čuvati na temperaturi ispod 20 °C.

Na portalu Good Housekeeping objasnili su da se jaja u trgovinama ponekad drže na policama umjesto u hladnjaku, a to je zato što se temperature u trgovinama drže ispod 20 °C, tako da hlađenje nije potrebno.

Bez obzira jeste li ljubitelj prženih jaja, poširanih ili kajgane, jaja su neizostavan dio svake trpeze i omiljena namirnica za doručak ili čak ručak. Njih tijekom toplih ljetnih dana treba čuvati u hladnjaku kako bi se spriječilo kvarenje i izbjegle katastrofe poput salmonele ili loših mirisa, piše Express.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Liječnik o metabolizmu, njegovim bolestima i poremećajima: 'Radi se o nizu kemijskih reakcija s jednim ciljem'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali