
Očuvajte svježinu krastavaca i spriječite plijesan: Stručnjaci otkrili zgodan trik

Mnogo ljudi ne zna kako jednostavnim trikom znatno produžiti svježinu krastavaca u hladnjaku
Krastavci su uobičajen sastojak salata, no poznato je da su podložni brzom kvarenju i pojavi plijesni prilikom čuvanja u hladnjaku.
Salate su osvježavajući i zdrav izbor tijekom ljetnih mjeseci, no mnogi se suočavaju s problemom prebrzog propadanja krastavaca zbog neadekvatnog načina skladištenja, piše Mirror.
Krastavci će ovako duže ostati svježi
Krastavci se često prodaju umotani u plastičnu foliju, što zbog visokog udjela vode u njihovoj strukturi može dovesti do nakupljanja vlage i stvaranja uvjeta pogodnih za razvoj bakterija. Takvi uvjeti često dovode do toga da krastavci postanu ljepljivi, mekani i prekriveni plijesni prije nego što ih se uspije konzumirati, što rezultira nepotrebnim bacanjem hrane i novca.
Međutim, stručnjaci iz časopisa Mill otkrili su jednostavan i učinkovit način kako očuvati svježinu krastavaca, a za to vam je potreban samo papirnati ubrus i nekoliko minuta vremena.
"Omatanje opranih i osušenih krastavaca u papirnati ubrus prije njihova spremanja u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem pomaže u upijanju viška vlage te sprječava stvaranje kondenzacije na površini krastavca, što može uzrokovati prijevremeno kvarenje", objašnjava stručnjak.
S obzirom na to da krastavci kroz koru ispuštaju znatnu količinu vlage, održavanje suhog i prozračnog okruženja ključno je za očuvanje njihove svježine. Korištenjem papirnatog ili kuhinjskog ubrusa koji upija višak vlage, krastavci mogu ostati svježi znatno dulje i neće se pokvariti već nakon jednog ili dva dana.
Ipak, vrlo je važno da se krastavci prije stavljanja u hladnjak temeljito operu jer bakterije na njihovoj površini mogu ubrzati kvarenje. Sve što je potrebno jest kratko isprati krastavce pod mlazom vode, potom ih osušiti papirnatim ubrusom i spremiti. Nakon toga, krastavce je preporučljivo zamotati u papirnati ubrus te ih staviti u otvorenu posudu ili na dno ladice za povrće u hladnjaku.
Također, važno je istaknuti da krastavce nije preporučljivo čuvati uz rajčice jer njihova blizina može ubrzati proces zrenja i kvarenja. Rajčice oslobađaju plin etilen koji potiče sazrijevanje i poboljšava okus voća, no istovremeno taj plin može uzrokovati prerano kvarenje nekih vrsta povrća.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Zastrašujući rezultati: Pesticidi na voću i povrću koje jedemo uzrokuju neplodnost i alergije




![[KVIZ] Koliko znaš o najvećim koncertima na svijetu?](http://cdn2.net.hr/media/2025/07/03/1314772/H-0a5e0362-c1ef-4603-8e40-9ff9e0049420-550.webp?1751529348)
















