OKUSI JUGOSLAVIJE /

Ovo zdravo jelo djeca često nisu voljela jesti, a danas ga obožavaju: Donosimo recept iz jugoslavenske kuharice za današnji ručak

Sjećate se variva od mahuna koje su vas majke i bake tjerale jesti kad ste bili mali? Iako ovo jelo možda niste voljeli jesti, mahune su zdrave, a mi vam donosimo recept iz jugoslavenske kuharice

VOYO logo
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Varivo od mahuna

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za varivo od mahuna.

Sastojci za 4 osobe

50 dag svinjske vratine

50 dag mahuna

50 dag rajčica

2,50 dag maslaca

1 žlica brašna

1 kokošja kocka

vezica peršina

stručak čubra

sol

mljeveni papar

Priprema

Stavimo kuhati dvije litre slane vode. Kad voda zakuha, stavimo u nju meso i pustimo da polako kuha oko 20 minuta. U međuvremenu operemo i očistimo mahune te ih izrežemo na manje komade. Nakon 20 minuta mesu dodamo mahune i dalje kuhamo. Rajčice prelijemo vrelom vodom, ogulimo ih i narežemo, dodamo ih mesu i mahunama, a uz to i stručak čubra te kocku juhe pa sve zajedno kuhamo dok mahune potpuno ne omekšaju. Maslac i brašno posebno umutimo te pjenjačom umiješamo u vrelo povrće.

Kad se jelo zgusne, popaprimo, dodamo kosani peršin i dobro promiješamo.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali