
Želite savršeno meso za roštilj? Treba vam najbolja marinada, evo nekoliko ideja

Tajna svakog odličnog roštilja, osim odabira mesa i priloga, je i pravilno mariniranje mesa. Marinada je mješavina ulja, kiselina i začina koja se koristi za poboljšanje okusa, teksture i sočnosti mesa. Osim toga, pomaže u dodavanju okusa i suptilno dodaje arome začina i ostalih sastojaka. Istražili smo koje su najbolje marinade za meso za roštilj.
Najbolje marinade za meso za roštilj
Najbitniji dio pripreme mesa za roštilj je pravilno mariniranje. Ako pripremite meso bez upotrebe marinade, meso može na kraju biti suho i sigurno neće biti jednako ukusno i sočno ako bi se prije pripreme mariniralo.
U marinadu uvijek ide suncokretovo ulje ili ako imate maslinovo uz ostale sastojke i začine po želji. Također možete dodati bilo koji začin koji može pustiti svoj okus ili aromu kada se uroni u obično ili maslinovo ulje. Začini mogu biti sol, papar, šećer, mljevena paprika, češnjak itd.
Također, marinade mogu biti samo za umakanje, a možete napraviti i one u kojima će vaše meso stajati nekoliko sati. Ako se pitati kako omekšati meso za roštilj, u marinadi leži tajna. Što duže držite meso u njoj, to će meso ispasti mekše i sočnije. Najbolje je držati meso u ovoj smjesi u frižideru preko noći. Postoji mnogo različitih načina za pripremu marinade, a u nastavku donosimo neke koje će vaše meso učiniti ukusnim i sočnim.
Klasična marinada za roštilj
Sjajnu marinadu za roštilj ne mora biti teško napraviti, a za ovu će vam trebati svega 5 minuta. Želite koristiti suncokretovo ili drugo biljno ulje i veću zdjelu u koju možete stavljati meso. Kod ove specifične marinade ne trebate držati meso u njoj satima. Jednostavno ju pripremite i stavite u hladnjak, te ponesite sa sobom na roštilj.
Klasična marinada sastojci:
dva dcl ulja
dcl kečapa
dva režnja češnjaka
četiri žlice jabučnog octa
četiri žlice smeđeg šećera
četiri žlice soja umaka
malo čilija u prahu
Klasična marinada priprema:
Sve sastojke stavite u veliku posudu i pomiješajte dok marinada ne poprimi jednoličnu konzistenciju.
Meso dodajte u posudu i “okupajte” ga u marinadi.
Već nakon par minuta možete staviti meso peći na roštilj.
Marinada za roštilj sa senfom
Marinada omekšava i daje okus mesu za roštilj sa senfom tako da bude još ukusniji. Okus senfa u marinadi za roštilj sa senfom možete korigirati prema vašem ukusu, tako da - ako želite jači okus - dodajte više žlica senfa ili ako želite slabiji - dodajte manje nego što je navedeno.
Marinada za roštilj sa senfom sastojci:
dvije žlice Worcestershire umaka
pet žlica senfa
žlica ulja
žlica vinskog octa
dvije žlice šećera
žlica dimljene paprike
tri zgnječena češnja češnjaka
Marinada za roštilj sa senfom priprema:
Umutite sve sastojke za marinadu.
Tu smjesu i meso stavite zajedno u zdjelu i miješajte sve dok se dobro ne sjedine. Alternativno, stavite meso i marinadu u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti, zatim protresite dok meso ne bude ravnomjerno obloženo marinadom
Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
Marinada za roštilj s pivom
Piva nije super samo uz roštilj, ona je odlična i kao marinada. Možda ste vidjeti da neki vaši prijatelji podlijevaju meso pivom tijekom pečenja, posebno na mesu koje se treba peći malo duže. Ovakva marinada za roštilj vratini iznimno paše, a umjesto da zalijevate meso dok se peče, možete ju pripremiti unaprijed.
Marinada za roštilj s pivom sastojci:
50 mililitara maslinovog ulja
jedan luk
jedan češanj češnjaka, zdrobljen
dvije čaše piva
šest žlica limunovog soka
200 mililitara umaka za roštilj
jedna žlica soli
Marinada za roštilj s pivom priprema:
Sve sastojke pomiješajte u plastičnoj posudi. Miješajte ih sve dok se sastojci ne spoje u potpunosti.
Marinadu stavite u hladnjak kako bi se odmorila i ohladila na nekoliko sati.
Prije pečenja mesa, marinirajte ga nekoliko sati ili premažite marinadom tijekom pečenja.
Marinada za najsočniju piletinu
Težite najsočnijoj piletini? Ovo je jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina za postizanje savršene piletine na roštilju.
Marinada za najsočniju piletinu sastojci:
četiri pileća prsa
tri žlice maslinovog ulja
dvije žlice limunovog soka
dvije žlice meda
žlica senfa
žličica soli
žličica crnog papra
češnja češnjaka, nasjeckana
žličica dimljene paprike
Marinada za najsočniju piletinu priprema:
Pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, senf, sol, papar, češnjak i dimljenu papriku.
Pileća prsa stavite u marinadu i natrljajte marinadom sa svih strana.
Pokrijte zdjelu prianjajućom folijom i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta, ali idealno dva do tri sata.
Zagrijte roštilj na visoku temperaturu.
Izvadite pileća prsa iz marinade i ocijedite višak marinade za piletinu na roštilju.
Stavite na roštilj i pecite oko šest do osam minuta sa svake strane, ili dok piletina ne bude pečena do kraja.
Marinada za roštilj s soja sosom
Ako vi i vaše društvo volite bogate i punije okuse, ova marinada s soja sosom bit će pravi hit. Idealna je za sve vrste mesa, a može se koristiti i kao premaz tijekom pečenja za dodatnu sočnost i aromu.
Marinada za roštilj s soja sosom sastojci:
50 ml soja sosa
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica meda
1 češanj češnjaka, zdrobljen
1 žlica svježeg đumbira, naribanog (po želji)
2 žlice limunovog soka
Prstohvat crnog papra
Marinada za roštilj s soja sosom priprema:
U plastičnu posudu pomiješajte sve sastojke i dobro miješajte dok se ne spoje.
Marinirajte meso 2-3 sata, ili ga premažite marinadom tijekom pečenja.
Marinada za roštilj s paradajzom
Ako volite meso koje je sočno i punog okusa, ova marinada s koncentratom paradajza je super izbor. Paradajz donosi slatkoću, a kiseli tonovi octa i začina izvrsno nadopunjuju bogatstvo mesa. Ova marinada je odlična za duže pečenje, jer će mesu dati lijepu boju i dodatnu sočnost, a s vremenom postaje još bolja.
Marinada za roštilj s paradajzom sastojci:
3 žlice koncentrata paradajza
50 ml maslinovog ulja
1 žlica vinskog octa
1 češanj češnjaka, zdrobljen
1 žličica sušenog origana
Prstohvat soli i papra
1 žlica šećera (opcionalno)
Marinada za roštilj s paradajzom priprema:
Pomiješajte sve sastojke u posudi i dobro promiješajte s mesom.
Marinirajte meso 2-3 sata, a možete ga i premazivati tijekom pečenja.
Mediteranska marinada
Mediteranska kuhinja poznata je po jednostavnim, ali fantastično bogatim okusima, a ova marinada donosi upravo to. S maslinovim uljem, limunom i svježim začinima, vaš roštilj bit će pun svježine i aromatičnih nota. Ova marinada savršeno se slaže s piletinom, ribom, povrćem ili čak tofuom, donoseći im lagan, ali pun okus koji podsjeća na sunčane obale Mediterana.
Mediteranska marinada sastojci:
50 ml maslinovog ulja
Sok 1 limuna
1 žlica svježeg origana (ili 1 žličica sušenog)
2 češnja češnjaka, zdrobljena
1 žličica sušenog majčine dušice
1 prstohvat soli
Prstohvat crnog papra
Mediteranska marinada priprema:
Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i dobro promiješajte s mesom.
Marinirajte meso, povrće ili ribu najmanje 2 sata.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Majstori fiša u akciji: Otkrili nam tajnu najboljeg kotlića










