ZA PRSTE POLIZAT /

Želite savršeno meso za roštilj? Treba vam najbolja marinada, evo nekoliko ideja

Ako ne želite suho meso bez puno okusa, onda ga definitivno trebate marinirati prije stavljanja na roštilj

VOYO logo
VOYO logo

Tajna svakog odličnog roštilja, osim odabira mesa i priloga, je i pravilno mariniranje mesa. Marinada je mješavina ulja, kiselina i začina koja se koristi za poboljšanje okusa, teksture i sočnosti mesa. Osim toga, pomaže u dodavanju okusa i suptilno dodaje arome začina i ostalih sastojaka. Istražili smo koje su najbolje marinade za meso za roštilj.

Najbolje marinade za meso za roštilj

Najbitniji dio pripreme mesa za roštilj je pravilno mariniranje. Ako pripremite meso bez upotrebe marinade, meso može na kraju biti suho i sigurno neće biti jednako ukusno i sočno ako bi se prije pripreme mariniralo. 

U marinadu uvijek ide suncokretovo ulje ili ako imate maslinovo uz ostale sastojke i začine po želji. Također možete dodati bilo koji začin koji može pustiti svoj okus ili aromu kada se uroni u obično ili maslinovo ulje. Začini mogu biti sol, papar, šećer, mljevena paprika, češnjak itd.

Također, marinade mogu biti samo za umakanje, a možete napraviti i one u kojima će vaše meso stajati nekoliko sati. Ako se pitati kako omekšati meso za roštilj, u marinadi leži tajna. Što duže držite meso u njoj, to će meso ispasti mekše i sočnije. Najbolje je držati meso u ovoj smjesi u frižideru preko noći. Postoji mnogo različitih načina za pripremu marinade, a u nastavku donosimo neke koje će vaše meso učiniti ukusnim i sočnim.

Klasična marinada za roštilj

Sjajnu marinadu za roštilj ne mora biti teško napraviti, a za ovu će vam trebati svega 5 minuta. Želite koristiti suncokretovo ili drugo biljno ulje i veću zdjelu u koju možete stavljati meso. Kod ove specifične marinade ne trebate držati meso u njoj satima. Jednostavno ju pripremite i stavite u hladnjak, te ponesite sa sobom na roštilj.

Klasična marinada sastojci:

dva dcl ulja

dcl kečapa

dva režnja češnjaka

četiri žlice jabučnog octa

četiri žlice smeđeg šećera

četiri žlice soja umaka

malo čilija u prahu

Klasična marinada priprema:

Sve sastojke stavite u veliku posudu i pomiješajte dok marinada ne poprimi jednoličnu konzistenciju.

Meso dodajte u posudu i “okupajte” ga u marinadi.

Već nakon par minuta možete staviti meso peći na roštilj.

Marinada za roštilj sa senfom

Marinada omekšava i daje okus mesu za roštilj sa senfom tako da bude još ukusniji. Okus senfa u marinadi za roštilj sa senfom možete korigirati prema vašem ukusu, tako da - ako želite jači okus - dodajte više žlica senfa ili ako želite slabiji - dodajte manje nego što je navedeno.

Marinada za roštilj sa senfom sastojci:

dvije žlice Worcestershire umaka

pet žlica senfa

žlica ulja

žlica vinskog octa

dvije žlice šećera

žlica dimljene paprike

tri zgnječena češnja češnjaka

Marinada za roštilj sa senfom priprema:

Umutite sve sastojke za marinadu.

Tu smjesu i meso stavite zajedno u zdjelu i miješajte sve dok se dobro ne sjedine. Alternativno, stavite meso i marinadu u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti, zatim protresite dok meso ne bude ravnomjerno obloženo marinadom

Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Marinada za roštilj s pivom

Piva nije super samo uz roštilj, ona je odlična i kao marinada. Možda ste vidjeti da neki vaši prijatelji podlijevaju meso pivom tijekom pečenja, posebno na mesu koje se treba peći malo duže. Ovakva marinada za roštilj vratini iznimno paše, a umjesto da zalijevate meso dok se peče, možete ju pripremiti unaprijed.

Marinada za roštilj s pivom sastojci:

50 mililitara maslinovog ulja

jedan luk

jedan češanj češnjaka, zdrobljen

dvije čaše piva

šest žlica limunovog soka

200 mililitara umaka za roštilj

jedna žlica soli

Marinada za roštilj s pivom priprema:

Sve sastojke pomiješajte u plastičnoj posudi. Miješajte ih sve dok se sastojci ne spoje u potpunosti.

Marinadu stavite u hladnjak kako bi se odmorila i ohladila na nekoliko sati.

Prije pečenja mesa, marinirajte ga nekoliko sati ili premažite marinadom tijekom pečenja.

Marinada za najsočniju piletinu

Težite najsočnijoj piletini? Ovo je jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina za postizanje savršene piletine na roštilju.

Marinada za najsočniju piletinu sastojci:

četiri pileća prsa

tri žlice maslinovog ulja

dvije žlice limunovog soka

dvije žlice meda

žlica senfa

žličica soli

žličica crnog papra

češnja češnjaka, nasjeckana

žličica dimljene paprike

Marinada za najsočniju piletinu priprema:

Pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, senf, sol, papar, češnjak i dimljenu papriku.

Pileća prsa stavite u marinadu i natrljajte marinadom sa svih strana.

Pokrijte zdjelu prianjajućom folijom i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta, ali idealno dva do tri sata.

Zagrijte roštilj na visoku temperaturu.

Izvadite pileća prsa iz marinade i ocijedite višak marinade za piletinu na roštilju.

Stavite na roštilj i pecite oko šest do osam minuta sa svake strane, ili dok piletina ne bude pečena do kraja.

Marinada za roštilj s soja sosom

Ako vi i vaše društvo volite bogate i punije okuse, ova marinada s soja sosom bit će pravi hit. Idealna je za sve vrste mesa, a može se koristiti i kao premaz tijekom pečenja za dodatnu sočnost i aromu.

Marinada za roštilj s soja sosom sastojci:

50 ml soja sosa

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica meda

1 češanj češnjaka, zdrobljen

1 žlica svježeg đumbira, naribanog (po želji)

2 žlice limunovog soka

Prstohvat crnog papra

Marinada za roštilj s soja sosom priprema:

U plastičnu posudu pomiješajte sve sastojke i dobro miješajte dok se ne spoje.

Marinirajte meso 2-3 sata, ili ga premažite marinadom tijekom pečenja.

Marinada za roštilj s paradajzom

Ako volite meso koje je sočno i punog okusa, ova marinada s koncentratom paradajza je super izbor. Paradajz donosi slatkoću, a kiseli tonovi octa i začina izvrsno nadopunjuju bogatstvo mesa. Ova marinada je odlična za duže pečenje, jer će mesu dati lijepu boju i dodatnu sočnost, a s vremenom postaje još bolja.

Marinada za roštilj s paradajzom sastojci:

3 žlice koncentrata paradajza

50 ml maslinovog ulja

1 žlica vinskog octa

1 češanj češnjaka, zdrobljen

1 žličica sušenog origana

Prstohvat soli i papra

1 žlica šećera (opcionalno)

Marinada za roštilj s paradajzom priprema:

Pomiješajte sve sastojke u posudi i dobro promiješajte s mesom.

Marinirajte meso 2-3 sata, a možete ga i premazivati tijekom pečenja.

Mediteranska marinada

Mediteranska kuhinja poznata je po jednostavnim, ali fantastično bogatim okusima, a ova marinada donosi upravo to. S maslinovim uljem, limunom i svježim začinima, vaš roštilj bit će pun svježine i aromatičnih nota. Ova marinada savršeno se slaže s piletinom, ribom, povrćem ili čak tofuom, donoseći im lagan, ali pun okus koji podsjeća na sunčane obale Mediterana.

Mediteranska marinada sastojci:

50 ml maslinovog ulja

Sok 1 limuna

1 žlica svježeg origana (ili 1 žličica sušenog)

2 češnja češnjaka, zdrobljena

1 žličica sušenog majčine dušice

1 prstohvat soli

Prstohvat crnog papra

Mediteranska marinada priprema:

Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i dobro promiješajte s mesom.

Marinirajte meso, povrće ili ribu najmanje 2 sata.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Majstori fiša u akciji: Otkrili nam tajnu najboljeg kotlića

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali