PRVI MAJ PRED VRATIMA /

Koje je najbolje meso za roštilj? Evo koje komade odabrati, te kad i kako ih peći

Za savršen roštilj, ključ je u odabiru mesa – donosimo najbolje vrste koje će vaš obrok učiniti neodoljivim!

VOYO logo
VOYO logo

Za svaki roštilj najbitnija odluka nije kad ni gdje, već što će se jesti. Uz brigu o prilozima i pićima, veći posao leži u odabiru pravog mesa. Pravi roštilj majstori već imaju svoje dobavljače za najbolje komade - to su najčešće mesnice s dugogodišnjim iskustvom ili obiteljski prijatelji koji su i sami mesari. Ako niste sigurni koje komade mesa trebate izabrati za roštilj, istražili smo detalje za svaku vrstu mesa.

Piletina

Među najosjetljivijim komadima za roštilj svakako je piletina. Njeno vrijeme obrade varira od dijela samog pileta, no u prosjeku je jedan komad gotov za 10 minuta. Najčešće je najbrže gotova, a čak se ne treba ni dugo natapati u marinadi prije pečenja. Iz ovog razloga piletinu je najbolje peći pred kraj roštilja nakon što su veći komadi kojima treba duže vrijeme gotovi. Od piletine želite peći:

krilca

batke

bijeli meso (ražnjići ili fileti)

Svinjetina

Najpopularnije meso za roštilj je svinjetina. Ona se voli duže vremena natapati u marinadi, a možete ju i marinirati tijekom samog pečenja jer joj treba duže vrijeme termičke obrade. Zbog ovog je favorit među ljudima koji roštiljaju čak i po prvi put. Kod odabira ovog mesa bitno je da tražite komade koji nisu premasni i koji su svježi. To ćete najlakše prepoznati po boji mesa - treba biti jarko ružičaste boje. Od nje možete također slagati ražnjiće, no i peći dijelove u komadu. Mnogima omiljena svinjetina na roštilju se priprema u različitim oblicima:

carsko meso

vratina

rebarca

lungić

file

Mljeveno

S mljevenom mesom ne možete pogriješiti, samo se trebate odlučiti u kojem obliku ćete ga pripremiti. Ovisno o veličini komada, mljeveno meso se može relativno brzo pripremiti. Također je odlično za sve izbirljive goste, ali i za djecu. S mljevenim mesom možete napraviti:

pljeskavice

ćevape

šiš-ćevape

Kobasice

Ne toliko česte, no i dalje mnogima omiljene su roštilj kobase. Njihova ljepota je u jednostavnosti pripreme - ne trebaju puno vremena, ne zahtijevaju nikakvu marinadu ili pripremu prije samog pečenja, a univerzalno su voljene. I njih možete pripremiti na par načina, no najčešće ćete ih samo staviti na grill i pustiti da se ispeku. Alternativno ih možete nabosti na ražnjić i zarezati u obliku spirale za malo ljepši dojam.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Recept za svima omiljenu Cezar salatu

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali