
Ovih deset namirnica će vas rashladiti i hidratizirati: Osvježavaju i lake su za probavu

Pametan odabir namirnica tijekom ljeta nije samo pitanje uživanja u sezonskim okusima, već i ključan element brige o zdravlju
Ljetne vrućine i toplinski valovi postaju sve intenzivniji, a s njima raste i rizik od dehidracije i pregrijavanja. Osjećaj malaksalosti, vrtoglavica i glavobolja prvi su znakovi da se tijelo bori s visokim temperaturama. Dok boravak u klimatiziranim prostorima i izbjegavanje sunca u najtoplijem dijelu dana ostaju ključne mjere opreza, veliku ulogu u regulaciji tjelesne temperature igra i hrana koju jedemo. Pravilnim odabirom namirnica možemo se rashladiti iznutra, nadoknaditi izgubljene elektrolite i osigurati tijelu energiju za borbu s vrućinom.
1. Voda
Iako se čini očiglednim, voda je apsolutno najvažniji saveznik. Jeste li sigurni da je pijete dovoljno? Tijekom ljeta tijelo troši više energije, a znojenjem gubi tekućinu i ključne minerale. Preporučuje se unos između 11 i 15 čaša vode dnevno, ovisno o razini aktivnosti. Ne čekajte da osjetite žeđ, to je već prvi znak dehidracije. Redovita hidratacija sprječava glavobolje, razdražljivost i umor.
2. Lubenica
S razlogom je to omiljeno ljetno voće. Sastoji se od otprilike 92 posto vode, što je čini savršenom za brzu hidrataciju. No, lubenica nudi i više, bogata je likopenom, antioksidansom koji, prema nekim istraživanjima, pomaže u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih UV zrakama. Slatka je, osvježavajuća i laka za konzumaciju u bilo koje doba dana.
3. Krastavci
S udjelom vode od čak 95 posto, krastavci su jedna od najhidratantnijih namirnica koje možete pojesti. Osim vode, prepuni su nutrijenata poput vitamina K i C te minerala koji daju energiju. Idealni su kao brzi, niskokalorični međuobrok, a odlično se slažu u salatama, sendvičima ili kao dodatak osvježavajućim ljetnim napitcima.
4. Zeleno lisnato povrće
Salata je idealan obrok za vrući ljetni dan. Povrće poput zelene salate, špinata, kelja i rikole ima iznimno visok udio vode, pogotovo kada se jede sirovo. Kuhanjem gube dio tekućine. Kombinirajte različite vrste zelenog povrća kao bazu, a zatim dodajte druge hidratantne namirnice s ovog popisa, poput krastavaca, rajčica i avokada, za cjelovit i osvježavajući obrok.
5. Bobičasto voće
Jagode, borovnice, maline i kupine nisu samo ukusne, već su i prepune vode. Jagode, na primjer, sadrže oko 91 posto vode. Ovo voće je bogato i antioksidansima i vlaknima, što ga čini savršenim izborom za zdrav i hidratantan međuobrok. Dodajte bobice u jogurt, zobenu kašu ili jednostavno uživajte u njima samima.
6. Citrusno voće
Naranče, limuni, limete i grejp su fantastičan izvor vitamina C, koji pomaže u obnavljanju energije izgubljene tijekom vrućina. Njihovi antioksidansi također mogu pridonijeti osjećaju hlađenja. Dodajte kriške limuna ili limete u vodu kako biste poboljšali okus i potaknuli veći unos tekućine. Svježe iscijeđeni sok od naranče, bez dodanog šećera, odličan je za početak dana.
7. Kokosova voda
Kada se znojimo, ne gubimo samo vodu, već i važne elektrolite poput kalija i magnezija. Kokosova voda je prirodno bogata ovim mineralima, što je čini idealnim napitkom za rehidraciju nakon boravka na suncu ili lagane fizičke aktivnosti. Puno je zdravija opcija od zaslađenih sportskih pića.
8. Menta
Menta je poznata po svom rashlađujućem učinku, a za to je zaslužan spoj mentol. On aktivira senzorne receptore u ustima na isti način kao i hladna hrana, stvarajući trenutni osjećaj svježine. Dodajte svježe listiće mente u vodu s limunom, ledeni čaj ili voćne salate za dodatno osvježenje.
9. Avokado
Iako nije tipična "vodena" namirnica, avokado je izvrstan za ljeto. Kako navode stručnjaci s platformi poput Thistle, avokado sadrži mononezasićene masne kiseline koje pomažu tijelu da se riješi viška topline i toksina. Također je lako probavljiv, što znači da tijelo ne mora trošiti dodatnu energiju (i stvarati toplinu) za njegovu razgradnju. Tost s avokadom ili salata s avokadom savršen su lagani ljetni obrok.
10. Jogurt
Tijekom toplinskih valova preporučuje se izbjegavanje teške, visokoproteinske hrane poput crvenog mesa, jer njihova probava stvara dodatnu toplinu u tijelu (termogeneza). Jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi poput kefira ili svježeg sira odlična su alternativa. Pružaju proteine, ali istovremeno hlade tijelo i blagotvorno djeluju na probavu zahvaljujući probioticima.
Uključivanjem ovog voća i povrća u svakodnevnu prehranu, osigurat ćete tijelu potrebnu hidrataciju, esencijalne nutrijente i unutarnje hlađenje. Ne zaboravite slušati svoje tijelo, jesti laganije obroke i, naravno, piti dovoljno vode. Tako ćete lakše prebroditi i najtoplije dane te ostati zdravi i puni energije, Hindustan Times.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Ovo o čemu pričamo možda se ne tiče direktno vas, ali zato se se tiče vaših susjeda
![[KVIZ] Koliko znaš o papigama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/27/1311096/K-4580d12b-c431-4e8e-9b2d-eed62582f561-360.webp?1751006344)












