
Odlična na pizzi, u rižotu ili fritaji: Zašto bi rikula često trebala biti na vašem jelovniku?

Iako rikulu smatramo salatom ona zapravo pripada porodici kupusnjača
Popularna je u mnogim svjetskim kuhinjama, ne samo zbog svog zanimljivog izgleda nego i zbog gorkastog, aromatičnog okusa, ali i ljekovitih svojstava. Obiluje vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima, a regulira probavu odnosno prekomjerno izlučivanje želučane kiseline. Zbog toga se učinkovito koristi u liječenju čira i opstipacije.
Idealna je namirnica za detoksikaciju organizma, a budući da ima blagotvorno antibiotsko djelovanje – pomaže u otklanjanju simptoma prehlade i gripe.
Zbog vrlo specifičnog gorkastog okusa i mirisa čest je gost salatama od voća i povrća. Koristi se svježa, kuhana i blanširana (kad gubi svoju prirodnu gorčinu). Možete je dodati i u juhe, a posebno naglašava okus jelima od mesa i ribe i jelima s roštilja. Zajedno s orasima, kombinirajte je i s mesom divljači.






![[KVIZ] Kakvo je tvoje znanje o antičkom Rimu?](http://cdn2.net.hr/media/2025/07/10/1319898/H-ecd63638-3391-4d7c-9619-d2a50de65e49-550.webp?1752141933)











