
Brzinski ručak: Falafel sa svježom salatom, avokadom i smeđom rižom

Nećete se moći zasititi ovih ukusnih kuglica od slanutka
Falafel je tradicionalno jelo na Bliskom istoku i najčešće se radi od slanutka ili boba te dodanih mirisnih začina. Izvrsno je samo za sebe kao i s hrpom svježeg povrća. Vjerujte nam, nećete ostati gladni.
Za falafel potrebno vam je:
250 g slanutka (najbrže iz konzerve)
2 češnja češnjaka
1 glavica luka
12 g svježeg peršina
8 g svježeg korijandera (opcionalno)
1 chilli papričica (opcionalno)
35 g brašna
kim, soda bikarbona, sol, papar
Priprema:
Slanutak ocijediti iz konzerve i oprati pod mlazom vode te dobro procijediti. Usitniti ih u blenderu ili štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu smjesu.
Ako je smjesa presuha, dodajte par kapi vode. U blender slanutku dodati peršin, korijander, protisnuti češnjak, nasjeckani luk i chilli.
U manjoj posudi pomiješati brašno, sodu bikarbonu, mljeveni kim, sol i papar te dodati smjesi od slanutka. Sve dobro izmiješati.
Malo navlažiti prste te od smjese oblikovati kuglice. Peći ih u dubokom zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri oko 3 minute.
Kada dobiju zlatnu boju, izvadite ih i poslužite sa smeđom rižom te puno svježe zelene salate, rajčicom, avokadom ili bilo kojih povrćem i umakom po želji. Dobar tek!


















