
Zašto su nam masnoće potrebne u prehrani?

Tijekom posljednjih godina masnoće su došle na loš glas, ali sad se čini da više nije tako. Počinje se shvaćati koliko su važne za zdravlje mozga, hormona, pa čak i za gubitak težine. Naravno, nisu sve masnoće jednake (loše masnoće mogu povećati rizik od povećanja tjelesne težine i kroničnih bolesti), a postoje masnoće koje su vrlo zdrave.
Nutricionistkinja Megan Fahey objasnila je za
Masnoće su potrebne za osjećaj sitosti. "Masnoća je makronutrijent koji potiče mozak da prepozna osjećaj sitosti i tako se smanjuje prejedanje", kaže Fahey.
Masnoće su potrebne za apsorpciju vitamina i
minerala. "Četiri vitamina se mogu apsorbirati samo u
prisutnosti masnoća: vitamini A, D, E i K", dodaje
dalje. Osim toga, brojni antioksidansi, poput likopena,
bolje se apsorbiraju u prisutnosti masnoća, a istraživanja su
povezala zasićene masti s poboljšanom apsorpcijom
kalcija i zdravijim kostima.
Masnoće održavaju rad mozga i živaca. "Mozak je u osnovi sastavljen od masnoća i kolesterola, tako da su masnoće izuzetno važne za funkcioniranje mozga", kaže Fahey, dodajući da masnoća također štiti i izolira živce, te im omogućava slanje signala između mozga i živaca.
Masnoće i kolesterol potiču seksualni nagon. "Zasićene masnoće i kolesterol neophodni su za sintezu spolnih hormona - estrogena, progesterona, testosterona - i pomažu u održavanju ukupne hormonske ravnoteže", kaže Fahey.
Nutricionistkinja Matković Melki: 'Kolesterol više nije negativac u prehrani'
Suprotno dosadašnjim uvjerenjima: jedite maslac, sir i meso i živjet ćete dulje
Preskakanje doručka ipak 'pali': ako želite smršavjeti ne jedite do ručka
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















