
Zašto gluten nema ulogu negativca u našoj prehrani?

Prehrana bez glutena vjerojatno nije dobra za vaša crijeva, pokazuje novo istraživanje. Prehrana bez glutena - proteina koji se nalazi u namirnicama poput kruha, tjestenine i žitarica posljednjih je godina postala vrlo popularna. Ali novo istraživanje sa Sveučilišta Reading i Sheffield kažu da izbjegavanje ovih proizvoda može biti besmisleno.
Kardiolog podijelio recept za kruh koji možete jesti koliko god želite
Zdravim volonterima, kojima nije dijagnosticirana celijakija ili
osjetljivost na gluten, davali su namirnice koje imaju prirodni
gluten ili brašno bez glutena dvaput dnevno tijekom dva tjedna.
Istraživanje, objavljeno u
časopisu
"Čini se da gluten često neopravdano dobiva ulogu negativca
u našoj prehrani", rekla je liječnica Paola Tosi sa Sveučilišta
Reading za
Simptomi intolerancije na gluten: 10 znakova koji otkrivaju intoleranciju na gluten
Jednu namirnicu nikada ne biste smjeli dodati u jaja kada dođete u srednje godine
"Hrana bez glutena' možda nema koristi za zdravlje kod mnogih
koji ga izbjegavaju u prehrani iz uvjerenja da je gluten 'loš' za
ljudska crijeva. Gluten ne uzrokuje probavne probleme kod
osoba koje nemaju fiziološku osjetljivost na njega", napisala je
za
5 nutricionističkih mitova u koje trebamo prestati vjerovati kako bismo se zdravo hranili













