Propisanih pravila ove brze rajčica-dijete trebalo bi se strogo pridržavati ako želite vidjeti rezultate.
Prenosimo petodnevni plan prehrane s web-stranice Žena.blic.rs.
Dnevno imate četiri obroka – doručak i užina mogu sadržavati rajčicu, ali i ne moraju, a za ručak i večeru rajčicu morate obavezno jesti.
Ako želite ojačati imunitet, češće trebate jesti kuhanu rajčicu. Njena prirodna boja, likopen, djeluje kao zaštita od slobodnih radikala. Prava likopenska bomba je pire od rajčica. Jedina mana kuhanja je gubitak i do 90 posto vitamina C, koji sagorijeva masti.
Zato je dobro jesti i svježu rajčicu.
1. dan
Ručak
Rajčica sa sirom
200 g polumasne mozzarelle (30 posto masti) servirati s 400 g rajčice. Preliti žlicom hladno prešanog maslinovog ulja i začiniti. Posuti bosiljkom i servirati s 30 g bijelog kruha (350 kalorija)
Užina
Voće
350g jagoda
Večera
Tjestenina u umaku od rajčica
Dvije mrkve isjeći na kockice i pirjati na malo maslinovog ulja, dodati 50 ml juhe i pirjati još pet minuta. Dodati 450 g rajčica (ili pakiranje pasiranog rajčice od 370 g), posoliti, popapriti i začiniti s pola žlice meda. Sve to kuhati 10 minuta. U prokuhanu i posoljenu vodu dodati 50 g tjestenine i kuhati. Tjesteninu preliti umakom i posuti parmezanom (350 kalorija).
2. dan
Ručak
Grčka salata
Luk isjeći na kolutove, dodati dvije krupno isječene rajčice i veći krastavac, dvije jušne žlice limunovog soka, žličicu maslinovog ulja, sol, papar, malo timijana i četiri crne masline. Umiješati i ostaviti oko 10 minuta da se sastoji prožmu. Ukrasiti s 30 g ovčjeg sira i kriškom raženog kruha (350 kalorija)
Užina
Kava i keks
Espreso s malo mlijeka i četiri mala keksa s bademom (100 kalorija)
Večera
Juha s oslićem
Dvije glavice luka pirjati na malo ulja, dodati dvije veće rajčice i 275 g juhe od povrća i kuhati na tihoj vatri oko 10 minuta. Smjesu propasirati kroz sitno sito, dodati sl, papar, prstohvat šećera, 125 g prethodno prokuhane riže i filet oslića. Ukrasiti žlicom kiselog vrhnja (350 kalorija)
3. dan
Ručak
Tortilja
300 g rajčice i 100 g gljiva isjeći na pola, a dva jaja, četiri žlice mineralne vode, dvije žlice zeleni, sol i papar promiješati. Gljive i rajčicu staviti u zagrijanu tavu, preko staviti jaja i na tihoj vatri ostaviti da se stisne. Staviti toplo ili hladno na krišku raženog kruha. (320 kalorija)
Užina
Mrkva s puretinom
Dvije mrkve isjeći na dva štapića i uviti u 30 g pureće šunke (100 kalorija)
Večera
Meso s rajčicom
Ispeći 125 g goveđih šnicli u tavi bez dodatne masnoće i začiniti. Pola glavice luka pirjati na malo maslinovog ulja, posuti prstohvatom šećera. Dodati 400 g rajčice isječene na kocke i malo timijana te sve to pržiti na jakoj vatri četiri minute. Uz to pojesti jedan tost od raženog kruha (380 kalorija)
4. dan
Ručak
Hladni gaspačo
Skuhati 500 g rajčice, papriku i veći krastavac isjeći na kocke, propasirati s mikserom zajedno sa žlicom maslinovog ulja, bijelim lukom i dvije izmrvljene kriške tosta. Dodati sol i papar i ohladiti prije serviranja (330 kalorija)
Užina
Sendvič s rajčicom
Kriška tosta sa sezamom, kriškom dimljene puretine rajčicom (100 kalorija)
Večera
Rajčica s rižom
Odsjeći vrh s dviju rajčica, izdubiti ih i staviti u vatrostalnu posudu. Smjesu za punjenje napraviti od 50 g polumasnog ovčjeg sira i 125 g prokuhane riže, malo bosiljka, rajčice isječene na kockice i bijelog luka. Napuniti rajčicu i posuti sirom. Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta (380 kalorija)
5. dan
Ručak
Talijanska salata
Isjeći na kocke tost kruh i 400 g rajčice, dodati malo zelene salate. Preliti dvjema žlicama maslinovog ulja i octa, dodati sol i papar. Preko toga posuti kockice tosta. (360 kalorija)
Užina
Jabuka s medom i metvicom
Kivi i jabuku isjeći na kocke i pomiješati s nekoliko kapi meda. Dodati svježu nanu. (100 kalorija)
Večera
Ratatuli
Za ovo jelo potrebno je na kocke isjeći 200 g krumpira, četiri mrkve, dva poriluka, 100 g gljiva i četiri celera. Isjeckati dvije glavice luka i dva češnja češnjaka, zagrijati dvije male žlice ulja i dodati povrće i krumpir. Začiniti solju, paprom i origanom. Doliti 100 ml juhe od povrća i sve to kuhati poklopljeno oko 10 min. Dodati 425 ml kuhane rajčice. Sve kuhati na tihoj vatri 15 minuta (360 kalorija)
IDEJE ZA DORUČAK
- Integralno pecivo s dvjema žlicama polumasnog sira. Na jednu polovicu peciva namazati sir i staviti krišku rajčice i malo isjeckanog mladog luka, drugu polovinu premazati medom.
- Dvije kriške tost kruha namazati polumasnim margarinom i staviti po jednu krišku šunke, uz to pojesti nektarinu i dvije marelice.
- 200 g polumasnog jogurta (1,5 posto masti) pomiješati sa žlicom meda i dodati dvije velike žlice zobenih pahuljica. Uz to pojesti i breskvu.