
Sezame, pretvori se u tahini! Pasta koja će obogatiti vašu kuhinju i ojačati zdravlje

Tahini je sastojak brojnih jela diljem svijeta, uključujući humus (namaz od slanutka), halvu (orijentalnu slasticu) i baba ganuš (namaz od patlidžana). Potječe s Bliskog Istoka.
Zbog svoje teksture i bogatog okusa koristi se u umacima, kolačima, pekarskim proizvodima i dresinzima za salatu. Osim okusom, tahini je bogat i nutrijentima te ima brojne prednosti za zdravlje, zbog čega bi se trebao nalaziti u svakoj kuhinji.
Tahini se spravlja od tostiranih zrna sezama, teksturom je sličan namazu od orašastih plodova, no intenzivnijeg okusa.
Recept za tahini
Za teglcu tahinija treba 200 grama sezama, žlica ulja i sol (po želji). Sezam tostirajte kratko na tavi, pazite da ne zagori, a onda ga odmah prebacite u blender ili sjeckalicu. Dodajte ostale sastojke i miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Prebacite tahini u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Rok trajanja mu je do tri tjedna.
Nutritivni sastav
Tahini je niskokaloričan, a bogat je proteinima, vlaknima,
vitaminima i mineralima.
89 kalorija
3 grama proteina
8 grama masti
2 grama vlakana
27 posto preporučene dnevne doze bakra
9 posto preporučene dnevne doze selena
9 posto preporučene dnevne doze fosfora
7 posto preporučene dnevne doze željeza
6 posto preporučene dnevne doze cinka
5 posto preporučene dnevne doze kalcija
Zdravstvene prednosti tahinija
Sezamove sjemenke, od kojih se tahini radi, čuvaju zdravlje srca, snižavaju visok krvni tlak, trigliceride i loš kolesterol.
Pomaže kod osteoartritisa te smanjuje upale u tijelu. Tahini sadrži sezamol za koji se vjeruje da ima antikancerogeno djelovanje.
Ako dosad niste koristili tahini u svojoj kuhinji, vrijeme je da to promijenite. Pasta koju je izuzetno lako napraviti te je vrlo hranjiva, obogatit će brojna jela.
Humus je jedan od najzdravijih namaza, a evo kako ga je najbolje jesti
Sezamove sjemenke: tako malene, a tako zdrave i pritom ukusne
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















