Crveno meso izaziva rak /

Promijenite prehranu: znanstvenici su odredili točnu vezu između crvenog mesa i raka

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je unos crvenog mesa u organizam najgori odabir. Izaziva rak i potiče upale koje se kasnije razvijaju u teške bolesti

VOYO logo
VOYO logo

Znanstvenici su došli do zaključka zašto je crveno meso povezano s rakom. Kod nekih životinja, uključujući krave i nekoliko vrsta riba, identificiran je gen koji je povezan s dobivanjem raka. Taj gen, nazvan CMAH može uzrokovati formiranje određene vrste šećera u životinjama koji potiče upalu i infekcije kada jedete crveno meso. Upala povećava rizik od tumora. Radije zamijenite crveno meso s peradi kao što je piletina, puretina i patka.   

Rak debelog crijeva je uobičajen kod ljudi koji jedu crveno, posebice prerađeno meso. Učestala konzumacija crvenog mesa može uvelike smanjiti kvalitetu života i povećati rizik za teške bolesti. 

Što treba izbjegavati prema riječima WHO-a? 

Crveno meso odnosi se na svaku vrstu mesa čija je boja prije kuhanja ili pečenja tamnocrvena, što podrazumijeva govedinu, janjetinu i svinjetinu

(Foto: Pixabay)

"Prerađeno" meso je meso koje se ne prodaje svježe, već se čuva soljenjem, sušenjem, dimom ili drugim postupcima. U ovu kategoriju pripadaju slanina, kobasice, hrenovke, šunka, salama i slično.

(Foto: Pixabay)

Pročitajte još: 

Hrana za mozak: 10 namirnica koje biste trebali jesti za 'jači' mozak

'Ako ništa ne promijenimo, rak će uskoro postati svjetska epidemija'

U siru je spas: znate li od čega sve samo 40 grama dnevno smanjuje rizik?

WHO potvrdio: mesne prerađevine (slanina, šunke i kobasice) uzrokuju rak!

Ono što jedete, utječe na vaše raspoloženje - tvrde znanstvenici

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali