
Proljev: što jesti, a što izbjegavati kako bi što prije prošao

Povremeni proljev je uobičajena pojava. Većina ljudi će doživjeti proljev najmanje jednom ili dvaput godišnje koji će nestati za nekoliko dana. Srećom, postoji mnogo namirnica i jela koje mogu pomoći osobi da smanji simptome proljeva.
Postoje i neke namirnice koje treba izbjegavati kada se želite riješiti proljeva. Valja razmotriti i savjete o kućnoj njezi. Svatko tko ima učestale proljeve treba potražiti pomoć liječnika jer osoba može na taj način dehidrirati.
Postoje akutni i kronični proljev: akutni traje do nekoliko dana, a kronični najmanje tri tjedna. Proljev predstavlja učestalost pražnjenja crijeva. Ukoliko je odlazak na toalet prečest može se raditi o Crohnovoj bolesti, ulceroznom kolitisu, crijevnoj zaraznoj bolesti, a ponekad je ipak samo privremeni problem.
Kada imamo proljev muči nas nadutost, dobijemo grčeve, mučninu popraćenu povraćanjem. Nekad se javlja i povišena temperatura. Bakterija Escherichia coli je najčešći uzročnik proljeva. Potrebno je redovito prati ruke kako se zaraza ne bi prenosila.
Što jesti?
Zobene pahuljice
Jabuke
Banane
Rižu
Toast
Piletinu na pari
Pecivo
Prežganu juhu
Pirjanu piletinu
Pire krumpir
Što izbjegavati od jela?
Mlijeko
Maslac
Sir
Kobasice
Teletinu na žaru
Sladoled
Ribu
Visokokaloričnu hranu
Preprženu hranu
Jake začine
Što piti?
Mineralnu vodu
Jogurt nakon trećeg dana proljeva
Vodu iz slavine
Što izbjegavati od pića?
Gazirana pića
Crnu kavu
Instant kavu
Mlijeko
Pročitajte još:
Budite posebno oprezni kad pripremate piletinu kako ne biste ugrozili svoje i tuđe zdravlje
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















