
Od doručka do večere: Hrana koja pomaže izliječiti upaljeno i bolno grlo

Čaj od đumbira
Jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za upaljeno grlo i prehlade đumbir. Ovaj egzotični gomolj udomaćio se na našim prostorima tako da nije problem pronaći ga i imati u kuhinji.
Uzmite centimetar korijena đumbira. Ogulite ga, naribajte i prelite s dva decilitra kipuće vode te ostavite poklopljeno desetak minuta. Zasladite medom i dodajte par kapi limunovog soka i čaj je spreman za konzumaciju. Đumbir jača imunitet, ima jaka antibakterijska i antivirusna svojstva te grije organizam i trenutačno olakšava tegobe uzrokovane bolnim grlom.
Med
I ptice na grani znaju da se med koristi za jačanje imuniteta, osobito za liječenje upaljenog i bolnog grla.
Ne bismo trebali izaći iz kuće dok ujutro ne pojedemo žlicu meda. Med treba koji trenutak zadržati u ustima, natopiti slinom pa lagano progutati. Potom pričekati koju minutu prije, no što krenemo jesti ili piti nešto drugo, kako bi med mogao djelovati.
Čuvar zdravlja: Nema što med ne liječi, evo zašto je tako koristan
Kajgana
Jaja su odličan izvor proteina i vitamina B, a tijelo ih treba kako, osobito kada je malaksalo, kako bi povratilo snagu. No, kada grlo boli teško je gutati krutu hranu. Idealan izbor u ovom slučaju je kajgana, piše
Kadulja
Čaj pod kadulje izvrsna je pomoć kod bolnog grla. Preporuča se ispirati njime grlo više puta kroz dan, odnosno grgljati čaj od kadulje. Skuhajte ujutro količinu za cijeli dan i grgljajte. Nipošto ga nemojte gutati već ispljunite jer čaj koji ste grgljali sadrži bacile iz grla. Kadulja ima jaka antibakterijska i antivirusna svojstva.
Zobene pahuljice
Zobene pahuljice su, isto kao i jaja, dobar izbor kada nas boli grlo. Lako ih možemo progutati, a uz to griju organizam. Zobene pahuljice bogate su vlaknima, magnezijem, B vitaminima i željezom.
Juha od mrkve
Osim pileće juhe jako učinkovita juha kod prehlade je juha od mrkve. Osim što obiluje vitaminom C, koji je najvažniji kada treba ojačati imunitet i izliječiti bolno grlo, sadrži i beta karoten. Topla, kremasta juha od mrkve ublažit će bolove u grlu. Ako ju zaljutite kajenskim paprom ili čilijem, učinak će biti još veći.


















