
Kako hrana utječe na ulazak u menopauzu?

U studiji objavljenoj u Journal of Epidemiology & Community Health navodi se da je prehrana koja obiluje tjesteninom i rižom povezana s godinu i pol ranijom menopauzom u odnosu na prosječni početak menopauze oko 51. godine.
Istraživanje je pokazalo da prehrana bogata plavom ribom,
graškom, grahom i lećom može odgoditi prirodnu menopauzu
za godinu i pol. No stručnjaci dodaju kako i mnogi drugi
čimbenici, uključujući gene, utječu na početak
menopauze, piše
Zasad još nije jasno koliki je učinak prehrane, pa stručnjaci napominju da se žene ne bi trebale brinuti oko toga da svoj jelovnik prilagode rezultatima istraživanja.
Autori napominju da je njihova studija samo opservacijska i ne dokazuje uzroke, no nudi moguća objašnjenja koja stoje iza njihova otkrića.
Primjerice, mahunarke sadrže antioksidanse koji mogu dulje zadržati menstruaciju, a antioksidanse potiču i omega 3 masne kiseline u plavoj ribi.
Rafinirani ugljikohidrati povećavaju rizik od otpornosti na inzulin, što može utjecati na spolne hormone i povećati razinu estrogena. To, pak, može dovesti do povećanja broja menstrualnih ciklusa i ranijeg prestanka proizvodnje ženskih spolnih stanica, kažu stručnjaci.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















