Postoji veza /

Kako hrana utječe na ulazak u menopauzu?

Prehrana bogata ugljikohidratima može potaknuti raniju menopauzu, pokazuje istraživanje sveučilišta u Leedsu

VOYO logo
VOYO logo

U studiji objavljenoj u Journal of Epidemiology & Community Health navodi se da je prehrana koja obiluje tjesteninom i rižom povezana s godinu i pol ranijom menopauzom u odnosu na prosječni početak menopauze oko 51. godine.

Istraživanje je pokazalo da prehrana bogata plavom ribom, graškom, grahom i lećom može odgoditi prirodnu menopauzu za godinu i pol. No stručnjaci dodaju kako i mnogi drugi čimbenici, uključujući gene, utječu na početak menopauze, piše BBC.

Zasad još nije jasno koliki je učinak prehrane, pa stručnjaci napominju da se žene ne bi trebale brinuti oko toga da svoj jelovnik prilagode rezultatima istraživanja.

Autori napominju da je njihova studija samo opservacijska i ne dokazuje uzroke, no nudi moguća objašnjenja koja stoje iza njihova otkrića.

Primjerice, mahunarke sadrže antioksidanse koji mogu dulje zadržati menstruaciju, a antioksidanse potiču i omega 3 masne kiseline u plavoj ribi.

Rafinirani ugljikohidrati povećavaju rizik od otpornosti na inzulin, što može utjecati na spolne hormone i povećati razinu estrogena. To, pak, može dovesti do povećanja broja menstrualnih ciklusa i ranijeg prestanka proizvodnje ženskih spolnih stanica, kažu stručnjaci.

Pročitajte još:

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Trudnoća u menopauzi: je li moguća?

Studija otkrila neobičnu poveznicu: menopauza na pluća utječe kao dugogodišnje uživanje u duhanskom dimu

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali