
Jedete li i vi ozračenu hranu?

Zašto bi netko namjerno ozračio hranu? Neki proizvođači to čine da bi očuvali njenu zdravstvenu ispravnost. Svoje proizvode označuju zelenim logom i biljkom u sredini.
Manjim količinama energije zračenja uništavamo insekte, dok su veće energije učinkovite u uništavanju bakterija poput salmonele i E.coli. Još veće energije uništavaju spore mikroorganizama i održavaju hranu sigurnom, u određenom roku valjanosti.
Dakle, ozračivanje hrane je način očuvanja njene ispravnosti i kakvoće, čime sprečavamo pojavu mnogih bolesti povezanih s konzumacijom neispravne hrane.
Stručnjaci tvrde da postupak ozračivanja ne mijenja ni na koji način, u negativnom smislu, njenu nutritivnu vrijednost, te mikrobiološku i kemijsku sigurnost hrane. Takva hrana je označena oznakom Radura.
http://www.vitamini.hr/
arti-201108100727006 arti-201107190290006













