duga mladost /

Istraživač s Harvarda 20 godina proučavao kako usporiti starenje i promijenio ove tri stvari

Čini se da se stručni savjeti mijenjaju nevjerojatnom brzinom. David Sinclair je istraživač s Harvarda koji od 1999. proučava starenje i jedan je od top stručnjaka, prenosi Inc. Osnovao je i nekoliko biotehnoloških tvrtki. Kliknite na 'SLJEDEĆA' i otkrijete do kojih je zaključaka došao

VOYO logo
VOYO logo

Kako održavati duh i tijelo?

Ako želite biti zbunjeni, pokušajte slijediti najnovije savjete o zdravlju i prehrani. S manjim unosom masnoća ili s manje ugljikohidrata? Hoće li vas kava ubiti ili vam pomoći da živite duže? Koja je najbolja vrsta vježbanja za održavanje tijela i duha?

Što šećer čini našem tijelu i psihi i jedemo li ga previše?

Sinclair je u nedavnom intervju objasnio kako olakšava svoj užurbani način života kao znanstvenik i otac troje djece. 

Ove zdrave namirnice mogu poremetiti šećer u krvi i spriječiti mršavljenje

Smanjio je unos kalorija

"Probao sam smanjiti unos kalorija i nisam uspio. Bio sam gladan cijelo vrijeme", objasnio je dalje. Ali otkrio je da znanost povezuje ograničenje kalorija i dulji život. To ga je nagnalo da promijeni navike. 

(Foto: Pexels)

Prehranom uvelike utječemo na kvalitetu i duljinu života. Ovo je hrana koju trebamo jesti 

"Od 1916. poznato je da smanjivanje kalorija korisno svakom organizmu na kojem je testirano. Mislim da bi bilo iznenađenje ako budemo izuzetak od tog pravila", napominje. "Ako nisam gladan i zauzet sam, prilično rado preskačem obrok. To je neformalni povremeno post. Osjećam da je to jedno od najvažnijih stvari dugovječnosti", kaže dalje. Čak i ako večera, neće unijeti veliki broj kalorija. "Večera je obiteljski obrok, ali držim se malih porcija iako supruga izvrsno kuha", dodaje. Također već deset godina ne jede slatkiše.

Hrana koju trebate jesti ako želite smršavjeti, prema nutricionistima

Domaći jogurt

Nije jasno radi li to Sinclair uglavnom radi zadovoljstva ili znanosti, ali definitivno zvuči i izvedivo i ukusno.

(Foto: Pixabay)

Nutricionist Dolibašić otkriva koje mliječne proizvode izbjegavati i je li bolje kozje mlijeko

"To je punomasno mlijeko s nekim posebnim bakterijama koje stavimo u pećnicu. Za kulturu je potrebno 24 sata, i to je bolje od svega što znam da možete kupiti. Zasladim ga stevijom i ubacim malo borovnica. Nisam bio bolestan otkad sam uveo ovu promjenu prije godinu dana", kaže Sinclair.

Koje masnoće su zdrave i koliko slanine smijemo pojesti? Odgovore smo potražili kod nutricionistkinje Branke Bunić

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali