
Istina o 100-postotnim voćnim sokovima

Naviknuli smo da sok od naranče ili bilo kojeg drugog voća možemo kupiti 365 dana u godini.
Proizvođači na ambalaži znaju istaknuti da je, što se tiče sastava, riječ o 100-postotnom voćnom soku. To je dakako bolje od mješavine šećera, vode i koncentrata, koji se također nude. Naravno, izostavljaju se detalji o pravoj prirodi proizvodnje većine 100-postotnih voćnih sokova.
U čemu je problem?
U stvarnosti, pasterizirani sok ne sadrži bolje sastojke nego je njegova proizvodnja zahtjevnija i skuplja. Iz pasteriziranog soka se uklanja kisik kako ne bi oksidirao u skladištu, u kojem se čuva i po godinu dana. Međutim, kad se iz soka izbaci kisik, uklone se i sastojci koje pridonose okusu. Proizvođači soka zbog toga angažiraju proizvođače okusa i mirisa – iste one koji proizvode i mirise za parfeme. Sastojci koji vraćaju okus i 'prirodni' miris soku naknadno se ubacuju u njega. Na etiketi ih ne navode jer se dobivaju iz naranči i ulja – iako će vam oni koji poznaju tehnologiju priznati da to ima malo veze s prirodnom, piše civileats.com.
Sok od naranče namijenjen tržištu SAD-a sadrži veće količine etil butirata, koji se nalazi u mirisu svježe ocijeđenog soka naranče, za koji su proizvođači otkrili da se najviše sviđa potrošačima na području SAD-a. U sokove namijenjene tržištima Južne Amerike ili Europe dodaju se drugačiji okusi i mirisi.
Formula se razlikuje od proizvođača do proizvođača, kako bi njihov proizvod zadržao jedinstvenost na tržištu, no uspješnije marke drugi nastoje kopirati.
Možda bi ipak bilo bolje kupiti sokovnik?
arti-201106010595006 arti-201105260612006


















