
Dan čokolade zaslužuje čokoladnu tortu: Ovo je najjnednostavnija i najukusnija

Za Dan čokolade donosimo recept za Panama tortu, najjednostavniju čokoladnu slasticu koju možete pripremiti nakon posla i bit će desert za večeru. Slatki dani zaslužuju slatke zalogaje. Kalorije ostavite za sutra. Prvo stavite peći biskvit, a dok pećnica radi svoje, napravite kremu.
Sastojci
Biskvit:
8 jaja
150 grama šećera
vanilin šećer
50 grama čokolade
150 grama badema ili lješnjaka
80 grama brašna
Krema:
4 jaja
150 grama šećera
150 grama čokolade
250 grama maslaca
2 velike žlice ruma
Glazura:
100 grama čokolade
70 grama maslaca
žlica mlijeka
Priprema
Na vatri otopite čokoladu, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli dobro izmutite mikserom žumanjke i šećer pa im dodajte čokoladu, brašno, mljevene bademe ili lješnjake (koje preporučamo prije lagano tostirati) i na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Nikako mikserom, već drvenom ili plastičnom špatulom.
Smjesu za biskvit izlijte u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, a bočne stjenke namazali maslacem. Biskvit stavite peći u pećnicu ugrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva, oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotov. Ispečeni biskvit prerežite natri dijela.
U međuvremenu dobro izmutite jaja sa šećerom i stavite ih kuhati na paru te dodajte čokoladu i miješajte dok smjesa ne dobije na gustoći. Maknite ju s vatre i pustite da se ohladi. Maslac izradite mikserom te dodajte u ohlađeni fil. Sada je vrijeme da dodate i rum, a po želji i žlicu - dvije jake crne kave.
Kremu ravnomjerno rasporedite na biskvit, a tortu završite glazurom od čokolade koju ste pripremili tako što ste na laganoj vatri otopili maslac, dodali čokoladu i malo mlijeka te miješali dok niste dobili "staklenu" glazuru, odnosno čokoladu koja se cakli.


















