uključite u prehranu /

5 ljekovitih biljki i začina koji će vam pomoći da živite dulje

Uključivanje zdravih biljaka i začina u prehranu, također mogu prirodno povećati šanse za produljenje života

VOYO logo
VOYO logo

Na trajanje nečijeg života mogu utjecati mnogi čimbenici, uključujući genetiku, okoliš i način života. Istina je da naši geni igraju određenu ulogu, međutim, mnoštvo istraživanja pokazuje da su prehrana i način života uvelike povezani s očekivanim životnim vijekom.

Kombinacija zdrave težine, povećane tjelesne aktivnosti, smanjenog stresa i kvalitetnog sna obično se spominju kao glavni čimbenici u dugom životu. Dodatni čimbenici, kao što su uključivanje zdravih biljaka i začina, također mogu prirodno povećati šanse za produljenje života.

Starenje je prirodan, neizbježan proces koji svatko mora doživjeti i ne može se spriječiti, ali se može usporiti pomoću prehrane. Tijekom posljednjih nekoliko godina adaptogene biljke su ušle u svijet zdravlja. Adaptogeni se odnose na biljke i korijenje koje se "prilagođavaju" onome što naše tijelo treba i pomaže mu u odupiranju od bolesti i stresa.

1. Bosiljak

Bosiljak je još jedna adaptogena biljka koja se također koristi za smanjenje tjeskobe i stresa. Ranija istraživanja sugeriraju da uzimanje ekstrakta listova bosiljka dva puta dnevno nakon obroka smanjuje tjeskobu i depresiju, ali potrebna su dodatna istraživanja.

2. Kurkuma

Kurkuma je popularni začin, nadaleko je poznata po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Kurkumin je aktivni spoj unutar ovog moćnog korijena i odgovoran je za te učinke. Povećana upala u cijelom tijelu može povećati rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti. Dodavanjem kurkume tijekom kuhanja je jedan od načina da zaštitite svoje zdravlje.

(Foto: Thinkstock)

3. Cimet

Vrlo čest u našim smočnicama, cimet je još jedan začina koji se pokazao kao ljekovita biljka. Neka su istraživanja pokazala da cimet snižava razinu šećera u krvi i poboljšava otpornost na inzulin. Istraživanje o prednostima ovog začina još uvijek nisu dovoljna, ali dodavanje cimeta u prehranu može biti jednostavan način za prevenciju dijabetesa.

4. Kadulja

Kadulja je list koji se povijesno koristio u iscjeljivanju. Nedavna istraživanja pokazala su da poboljšava funkciju mozga i pamćenje, osobito kod osoba koje imaju početak Alzheimerove bolesti. Dakle, sljedeći put kad tražite biljku ili začin koju biste dodali u svoj obrok, pokušajte s kaduljom.

5. Ashwagandha

Ashwagandha je još jedan adaptogen, drevna biljka indijskog ayurvedskog sustava medicine. Primijećeno je da pruža višestruke zdravstvene dobrobiti, jedna od njih je smanjenje stresa i tjeskobe kod odraslih. Ova moćna biljka može se naći u dodatku ili u prahu i lako se može dodati u smoothieje.

Pročitajte još:

Nutricionistkinje Ivana Barišić i Mirela Marić imaju novi pristup prehrani jer je hrana lijek

Koliko banana dnevno smijemo pojesti?

Kako izgubiti kilograme ovo ljeto, prema savjetima liječnika

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali