
10 namirnica koje nikada ne biste smjeli jesti

1. Prerađeni mesni proizvodi
Meso koje se čuva dimljenjem, solju, sušenjem ili dodavanjem štetnih konzervansa poput nitrata, prerađeno je meso. To uključuje slaninu, šunku, kobasice, salame... Istraživanja su pokazala da jedenje prerađenog mesa doprinosi bolestima srca, raku i preranoj smrti. Prerađeno meso također ima visok sadržaj soli koji povećava krvni tlak. Nitrati također začepljuju arterije i povećavaju razinu šećera u krvi.
2. Umjetni zaslađivači
Mnogi, kada pokušavaju izbjeći šećer, koriste umjetna
sladila, no nedavna studija pokazuje da ova
vrsta zaslađivača povećava rizik od dijabetesa. U
studiji objavljenom u časopisu
3. Gazirana pića
Višak šećera iz gaziranih pića, pohranjuje se kao masnoća, što dovodi do pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Dnevni unos od jedne do dvije limenke gaziranog pića povećava rizik od dijabetesa kod mladih i povećava rizik od razvoja gihta za muškarce i žene.
4. Kokice za mikrovalnu
Prema mnogim istraživanjima, vrećice kokica za mikrovalnu obložene su određenim kemikalijama kako bi se spriječilo 'curenje' masti. Kad se vrećice zagriju u mikrovalnoj, kemikalije se puštaju u kokice. Te kemikalije jedan su od uzroka raka dojke, bubrega i raka testisa i povećavaju razinu kolesterola, a time i rizik od kroničnih bolesti srca.
5. Duboka pržena hrana
Duboka pržena hrana u ulju izuzetno je ukusna, ali i iznimno nezdrava. Povećava kolesterol i začepljuje arterije. Nadalje, hrana bogata ugljikohidratima poput krumpira, kada se prži na visokim temperaturama, proizvodi akrilamid - tvar koja povećava rizik od raka.
6. Instant rezanci
Cijeli paket instant rezanaca (noodlesa) napravljen je od umjetnih okusa, pun konzervansa, začina i boja. Postoji minimalna razina kalorija, natrija i masnoća. Kada ih jedemo, unosimo sve štetne konzervanse i dodatke.
7. Konzervirana hrana
Bisfenol A (BPA) je spoj pronađen u konzerva i koji se
propušta u hranu. On ometa
hormonsku regulaciju gena i tijela i povezan je s
problemima poput ranog puberteta, pretilosti i raka. Istraživanje
iz 2013. objavljeno u
8. Protein soje
Prema izvješću iz 2010. godine podnesenom Američkoj agenciji za zaštitu okoliša i Europskoj agenciji za sigurnost hrane, izloženost glifosatnim sprejevima u Argentini -koji se koristi u uzgoju soje - rezultirala je značajnim povećanjem komplikacija u trudnoći, neuralnih deformacijama, pobačajima i rakom. Prerađeno ulje i bjelančevine iz soje nalaze se u bezbroj prehrambenih proizvoda i popularno se konzumiraju. Dakle, herbicid se konzumira zajedno s njima.
9. Bijeli kruh
Iz bijelog brašna se uklanjaju sve hranjive tvari, a sve ostalo je škrob. Škrob povećava razinu šećera u krvi, povećavajući rizik od dijabetesa. Višak šećera u krvi povećava rizik od pretjeranog povećanja težine.
10. Margarin
Margarin je pun transmasnih kiselina koje mogu uzrokovati začepljenje arterija, ograničavajući protok krvi bogate kisikom u srce i uzrokujući srčane udare.
Mislite da zdravo jedete? Ovo su 'zdrave' navike koje uopće nisu zdrave
Drugo stanje: detaljne smjernice za zdravu prehranu u trudnoći
Kako se zdravo hraniti i skinuti višak kilograma - jednom zauvijek
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!



403 Forbidden
403 Forbidden
403 Forbidden


