Kuhinja i recepti /

Što bolje grije u hladne jesenje večeri od dobre stare jabukovače? Znamo da vam se pije, evo domaćeg recepta

I vi i gosti ćete poludjeti za domaćim ciderom

VOYO logo
VOYO logo

Osim pumpkin spice kave koja je unazad nekoliko godina postala omiljeno jesensko piće broj jedan i na našim prostorima, ne smijemo zaboraviti ni na dobru staru jabukovaču. Cider od jabuke pije se od davnina i jedno je od onih napitaka koji, uz kuhano vino, najbolje griju tijekom hladnih mjeseci.

U trgovinama se može naći dosta kupovnih jabukovača, ali zar nije bolje malo zasukati rukave i napraviti domaći cider? Osim običnog, možete mu dodati razne vrste alkohola i dodataka pa napraviti prave jesenske koktele.

Evo recepta

3 litre vode

1 kg jabuka

1 naranča

100 g smeđeg šećera

4 štapića cimeta

2 žličice cijelog klinčića

1/4 žličice muškatnog oraščića

rum

Operite jabuke i naranču te ih bez guljenja narežite na 4 dijela, stavite ih u lonac s vodom te dodajte šećer, klinčić, cimet i muškatni oraščić. Pustite da zakipi i kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena uz povremeno miješanje.

Kad su jabuke omekšale, zgnječite ih drobilicom za krumpir. Isto napravite i s narančama, ali im prvo maknite koru. Sve kuhajte još oko sat vremena, a potom pustite da se ohladi. Sve procijedite kroz gazu u veliki vrč te je čuvajte u hladnjaku do 7 dana.

Jabukovaču možete piti toplu ili hladnu, kako više volite, s dodatkom ruma, votke, šampanjca ili čak začina od bundeve. Uživajte!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali