UŠTEDITE /

Ne bacajte hranu: Ovim metodama ćete produžiti svježinu namirnica

Primjenom ovih savjeta za pravilno skladištenje hrane, možete značajno smanjiti bacanje hrane, produžiti svježinu namirnica i uštedjeti novac

VOYO logo
VOYO logo

Bacanje hrane veliki je problem diljem svijeta. Svake godine gubi se veliki postotak hrane, što vodi do gubitka resursa, novca i štetnog utjecaja na okoliš. Uz to, hrana koja završi u otpadu doprinosi povećanju emisije plinova i dodatnom opterećenju deponija.

Ipak, uz malo planiranja i nekoliko jednostavnih trikova, možete značajno smanjiti bacanje hrane, produžiti svježinu namirnica i uštedjeti novac.

Planiranje i pametna kupovina

Prvi korak u sprječavanju bacanja hrane je pažljivo planiranje obroka i kupovine. Umjesto impulzivne kupovine, odvojite vrijeme za planiranje tjednih obroka. Razmislite o tome što ćete kuhati i sastavite popis potrebnih namirnica. Prije odlaska u trgovinu, provjerite što već imate u hladnjaku, smočnici i zamrzivaču kako biste izbjegli nepotrebno gomilanje hrane.

Kupovina sezonskog voća i povrća ne samo da podržava lokalne proizvođače, već osigurava i svježije, ukusnije i često povoljnije namirnice. Prilikom kupovine, obratite pažnju na datume isteka roka trajanja i birajte proizvode s dužim rokom.

Tajne pravilnog skladištenja svježeg voća i povrća

Pravilno skladištenje ključno je za očuvanje svježine voća i povrća. Različite vrste zahtijevaju različite uvjete, stoga je važno poznavati specifične potrebe svake namirnice.

Hladnjak za očuvanje svježine

Većina voća i povrća najbolje se čuva u hladnjaku, idealno u ladicama namijenjenim za povrće. Te ladice često imaju mogućnost regulacije vlažnosti, što dodatno pomaže u očuvanju svježine. Prije spremanja u hladnjak, važno je da voće i povrće bude suho jer višak vlage potiče truljenje. Izbjegavajte pranje voća i povrća prije spremanja; operite ih neposredno prije upotrebe.

Neke namirnice poput bobičastog voća (jagode, maline, borovnice), možete čuvati u staklenim posudama s poklopcem, uz dodatak papirnatog ubrusa na dnu posude kako bi upio višak vlage. Oklahoma State University Extension savjetuje da se svježe šparoge stavi uspravno u čašu vode u hladnjaku kako bi se spriječilo isušivanje. Lisnato povrće, poput salate i špinata, ostat će duže svježe ako se u posudu za čuvanje stavi papirnati ručnik.

Sobna temperatura je važna

Iako hladnjak produžuje svježinu većine voća i povrća, neke namirnice, poput rajčica, krumpira, luka i češnjaka, bolje uspijevaju na sobnoj temperaturi. Važno je da se čuvaju na suhom, tamnom i prozračnom mjestu.

Krumpir i luk ne bi se smjeli čuvati zajedno jer luk potiče klijanje krumpira. Avokado, banane, mango, kivi, i citrusi također se u početku čuvaju na sobnoj temperaturi dok ne sazriju, a zatim se mogu premjestiti u hladnjak kako bi se usporilo daljnje zrenje.

Etilen je nevidljivi neprijatelj svježine

Neke vrste voća, poput jabuka, banana i avokada, proizvode etilen, plin koji ubrzava zrenje i kvarenje drugog voća i povrća. Stoga je važno ove "proizvođače" etilena čuvati odvojeno od namirnica osjetljivih na etilen, kao što su brokula, mrkva, krastavci i lisnato povrće. Plastic Container City preporučuje korištenje hermetički zatvorenih posuda za kontrolu izloženosti etilenu.

Zamrzavanjem produžite vijek trajanja

Zamrzavanje je izvrstan način za očuvanje viška voća i povrća jer omogućuje da zadrže svoje hranjive tvari, boju i okus, čineći ih dostupnima čak i izvan sezone. Osim toga, zamrznuto voće i povrće može trajati mjesecima, što smanjuje potrebu za čestom kupovinom i pomaže u smanjenju bacanja hrane.

Blanširanje povrća ključ za očuvanje kvalitete

Prije zamrzavanja, većinu povrća je preporučljivo blanširati. Blanširanje je kratko prokuhavanje povrća u kipućoj vodi, a zatim brzo hlađenje u ledenoj vodi. Ovaj postupak zaustavlja djelovanje enzima koji uzrokuju gubitak boje, okusa i teksture tijekom zamrzavanja.

Pravilnim pakiranjem spriječite opekline od zamrzivača

Nakon blanširanja i hlađenja, povrće dobro osušite. Rasporedite ga u jednom sloju na pladanj obložen papirom za pečenje i zamrznite. Nakon što se povrće zamrzne, prebacite ga u vrećice za zamrzavanje ili hermetički zatvorene posude. Ovakav način zamrzavanja sprječava sljepljivanje povrća.

Zamrzavanje voća

Voće možete zamrznuti cijelo, narezano na komade ili u obliku pirea. Prije zamrzavanja voće možete poprskati limunovim sokom kako biste spriječili promjenu boje. Kao i kod povrća, koristite hermetički zatvorene posude ili vrećice za zamrzavanje.

Ne zaboravite na datum

Obavezno označite svaku vrećicu ili posudu s datumom zamrzavanja i nazivom namirnice. To će vam pomoći da pratite rok trajanja i iskoristite namirnice na vrijeme.

Čuvanje mahunarki i žitarica

Mahunarke (grah, leća, slanutak) i žitarice (riža, zob, ječam) najbolje se čuvaju na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Idealne su hermetički zatvorene posude koje štite od vlage, insekata i drugih štetočina.

Provjerite jesu li posude potpuno suhe prije spremanja namirnica jer vlaga može ubrzati kvarenje hrane i uzrokovati rast plijesni ili bakterija. Ako ostavite vlagu u posudi, namirnice se mogu brže pokvariti, a kvaliteta hrane će se smanjiti. Suhe posude također pomažu u očuvanju okusa i teksture hrane, što produžuje njezinu svježinu.

Skladištenje ulja

Ulja, posebno ona osjetljivija poput maslinovog ulja, treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline. Visoke temperature i svjetlost mogu uzrokovati oksidaciju ulja, što dovodi do promjene okusa, gubitka hranjivih tvari, a u nekim slučajevima može čak uzrokovati stvaranje štetnih spojeva.

Oksidirano ulje ne samo da gubi svoju nutritivnu vrijednost, već može postati i loše za zdravlje. Nakon svake upotrebe, bocu s uljem dobro zatvorite kako biste spriječili ulazak zraka, što dodatno usporava proces oksidacije i pomaže očuvanju svježine i okusa ulja na duže vrijeme, piše Plastic Container City.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Gdje su otišli Nijemci? Sve je skuplje pa ih na naše more dolazi manje! 'Punimo se Mađarima'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali