
Sočna domaća šunka u kruhu razveselit će vaše ukućane, donosimo recept za pripremu

Osim kuhanih jaja, mladog luka i pince, jedno od jela koje se tradicionalno poslužuje za Uskrs je šunka u kruhu. Miris svježe pečenog kruha u kombinaciji s mirisom domaće šunke jednostavno je neodoljiv. Iako na prvi pogled može izgledati komplicirano, malo više truda u pripremi ovog jela zasigurno će se isplatiti.
Istražili smo kako se priprema rolana šunka u kruhu.
Šunka u kruhu recept
Ova šunka idealno se uklapa u uskrsni doručak – poslužite je narezanu uz tvrdo kuhana jaja, mladi luk, hren i komadić pince. Hrskava korica, mekano tijesto i sočna šunka čine savršen spoj okusa. Kruh možete kupiti, no pripremili smo i recept za domaće tijesto ako želite potpuno sami pripremiti ovu poslasticu.
Šunka u kruhu sastojci:
2 kg dimljene šunke
75 dag brašna
50 dag maslaca
2 dag svježeg kvasca
2 žumanjka
1 dcl mlake vode
Prstohvat soli
Malo ulja
Šunka u kruhu priprema:
U većem loncu zakuhajte vodu, dodajte malo soli i stavite dimljenu šunku da se kuha oko 2 sata. Nakon toga, nemojte bacati vodu – ostavite šunku da prenoći u toj vodi. To će joj dati dodatnu sočnost.
U međuvremenu, pripremite tijesto. U mlaku vodu izmrvite kvasac i dodajte malo brašna. Ostavite da se digne.
U veću posudu stavite preostalo brašno, dodajte kvasac, žutanjak, prstohvat soli i otopljeni maslac. Umijesite glatko tijesto, prekrijte ga krpom i ostavite da odstoji preko noći na sobnoj temperaturi.
Idući dan izvadite šunku iz vode, obrišite je papirnatim ručnicima.
Tijesto premijesite i razvaljajte dovoljno da možete potpuno omotati šunku.
Na sredini tijesta napravite malu rupicu – ona će poslužiti kao ventil za paru tijekom pečenja.
Omotajte šunku tijestom i stavite na lagano nauljeni lim za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 20 minuta, ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Jednostavno, a drugačije: Recept za rižoto od bundeve s mascarponeom










