HRANJIVO I ZDRAVO /

Skuhajte najukusniji prvomajski grah za svačiji ukus: Donosimo tri verzije recepta

Ako volite klasičan grah ili možda blažu, odnosno pikantniju verziju, imamo tri recepta za vas koji će vas oduševiti za nadolazeći Praznik rada

VOYO logo
VOYO logo

Grah je stoljećima neizostavan dio hrvatske tradicije i kuhinje. Njegova jednostavnost pripreme i bogata hranjiva vrijednost čine ga savršenim izborom za obiteljska okupljanja, a posebno za proslave poput Međunarodnog praznika rada.

Ovo jelo je više od običnog obroka, simbol je zajedništva i tradicije koja se prenosi s koljena na koljeno. Bilo da se kuha u velikom kotlu na otvorenom ili u kuhinji za obiteljskim stolom, miris graha uvijek budi osjećaj pripadnosti i slavlja.

Recepti za grah

Kako ga svatko može pripremiti na određeni način koji njima najviše odgovara tako postoje različiti recepti za klasičan grah, ali i ljuću i blažu verziju.

Klasična verzija graha

Ovo je onaj pravi, tradicionalni grah kakvog pamtite iz djetinjstva, bogat okusom dimljenog mesa i povrća. Gust, zasitan i aromatičan, idealan je za proslavu Praznika rada.

Sastojci:

500 g suhog graha

300-400 g suhog mesa po izboru (dimljena rebra, buncek, panceta, dimljena kobasica)

1 velika glavica luka

2 mrkve

1 korijen peršina (i malo lista za kraj)

2-3 češnja češnjaka

2 manja krumpira (po želji, za gustoću)

1 žlica koncentrata rajčice

1 žličica slatke mljevene crvene paprike

2-3 lista lovora

Sol, papar

Ulje ili svinjska mast

Voda (oko 2,5 litre, ovisno o željenoj gustoći)

Priprema:

Grah operite i namočite u hladnoj vodi preko noći (minimalno 4-5 sati). Sutradan ocijedite vodu u kojoj se namakao.

2. Stavite grah u veći lonac, prelijte svježom hladnom vodom da ga prekrije i kratko prokuhajte (5-10 minuta). Ocijedite tu vodu – time se smanjuje nadutost.

3. U loncu zagrijte ulje ili mast. Dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte dok ne postane staklast i blago zlatne boje. Dodajte na kolutiće ili kockice narezanu mrkvu i korijen peršina te dinstajte još 5-7 minuta. Ako koristite krumpir, dodajte ga sada, narezanog na kockice. Pred kraj dinstanja dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko promiješajte samo da zamiriše (pazite da ne zagori).

4. U lonac s povrćem dodajte ocijeđeni grah i suho meso (ako je veći komad, poput bunceka, stavite ga cijelog, kobasice ili rebra možete ostaviti u komadu ili narezati). Zalijte s oko 2,5 litre svježe vode. Dodajte lovorov list i malo soli (pazite ako je suho meso jako slano).

5. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri najmanje 1,5 do 2,5 sata, odnosno dok grah i meso potpuno ne omekšaju. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i starosti graha. Povremeno promiješajte i po potrebi dolijte malo tople vode ako postane pregusto.

6. Pred kraj kuhanja (zadnjih 20-30 minuta), umiješajte koncentrat rajčice i slatku mljevenu papriku. Kušajte i dodajte sol i svježe mljeveni papar po ukusu.

7. U maloj tavi zagrijte žlicu ulja ili masti, dodajte žlicu brašna i kratko pržite do svjetlosmeđe boje. Maknite s vatre, umiješajte mljevenu papriku i malo hladne vode da dobijete glatku smjesu. Ulijte zapršku u grah uz stalno miješanje i kuhajte još 10-ak minuta.

8. Izvadite iz lonca otprilike jednu šalicu kuhanog graha i krumpira (ako ste ga koristili) s malo tekućine. Usitnite štapnim mikserom ili u blenderu u glatku pastu pa vratite u lonac. Dobro promiješajte.

9. Izvadite veće komade mesa, narežite ih na manje komade i vratite u lonac (ili poslužite sa strane). Pospite svježe sjeckanim peršinovim listom. Poslužite vruće, uz krišku svježeg kruha i po želji, uz sitno sjeckani svježi luk ili ukiseljenu papriku.

Recept za blažu verziju graha

Za one koji preferiraju lakšu varijantu bez suhog mesa i zaprške, ovaj recept nudi divan okus povrća i graha kuhanog na maslinovom ulju. Često se koristi bijeli grah koji daje posebno kremastu teksturu.

Sastojci:

500 g suhog bijelog graha (npr. maslac, tetovac)

2 glavice luka

2-3 mrkve

1 manji korijen celera

3-4 češnja češnjaka

1 žlica nasjeckanog svježeg peršina

1 žličica slatke mljevene crvene paprike

1 list lovora

Sol, papar

Maslinovo ulje

Voda

Priprema:

Grah namočite i kratko prokuhajte kao u klasičnom receptu, zatim ocijedite.

2. U loncu zagrijte nekoliko žlica maslinovog ulja. Dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte dok ne omekša. Dodajte na kockice narezanu mrkvu i celer te dinstajte još 10-ak minuta. Pred kraj dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak i nasjeckani peršin, kratko promiješajte.

3. Dodajte ocijeđeni grah u lonac s povrćem. Prelijte svježom vodom da sve bude dobro pokriveno. Dodajte lovorov list. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 1,5-2 sata, dok grah ne bude potpuno mekan. Po potrebi dolijevajte toplu vodu.

4. Pred kraj kuhanja (zadnjih 20 minuta), umiješajte slatku mljevenu papriku. Posolite i popaprite po ukusu. Ako želite gušći grah, izvadite dio graha i povrća, usitnite štapnim mikserom i vratite u lonac.

5. Poslužite toplo s još malo maslinovog ulja i uz svježi kruh. Ovo varivo je odlično i kao samostalno jelo.

Ljuta verzija graha

Ova verzija graha namijenjena je ljubiteljima pikantnijih jela. Dodatak ljute paprike i čilija daje mu posebnu žestinu koja će vas sigurno zagrijati.

Sastojci:

500 g suhog graha (najbolje trešnjevac)

300-400 g suhog mesa po izboru (dimljena rebra, buncek, panceta, dimljena kobasica)

1 velika glavica luka

2 mrkve

1 korijen peršina

2-3 češnja češnjaka

2 manja krumpira (po želji, za gustoću)

1 žlica koncentrata rajčice

1 žličica slatke mljevene crvene paprike

2-3 lista lovora

Sol, papar

Ulje ili svinjska mast

Voda (oko 2,5 litre, ovisno o željenoj gustoći)

1 žličica ljute mljevene crvene paprike (ili više, po ukusu) – dodaje se zajedno sa slatkom paprikom

½ - 1 žličica čili pahuljica ili 1 manja svježa čili papričica (sitno nasjeckana, bez sjemenki ako želite blažu ljutinu) – dodaje se prilikom dinstanja povrća ili pred kraj kuhanja

Po želji: dio ili svo suho meso zamijenite pikantnom dimljenom kobasicom (npr. ljuta kranjska, kulenova seka)

Priprema:

Grah operite i namočite u hladnoj vodi preko noći (minimalno 4-5 sati). Sutradan ocijedite vodu u kojoj se namakao.

2. Stavite grah u veći lonac, prelijte svježom hladnom vodom da ga prekrije i kratko prokuhajte (5-10 minuta). Ocijedite tu vodu – time se smanjuje nadutost.

3. U loncu zagrijte ulje ili mast. Dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte dok ne postane staklast i blago zlatne boje. Dodajte na kolutiće ili kockice narezanu mrkvu i korijen peršina te dinstajte još 5-7 minuta. Ako koristite krumpir, dodajte ga sada, narezanog na kockice. Pred kraj dinstanja dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko promiješajte samo da zamiriše (pazite da ne zagori). Prilikom dinstanja povrća možete dodati sitno sjeckanu svježu čili papričicu.

4. U lonac s povrćem dodajte ocijeđeni grah i suho meso (ako je veći komad, poput bunceka, stavite ga cijelog, kobasice ili rebra možete ostaviti u komadu ili narezati). Zalijte s oko 2,5 litre svježe vode. Dodajte lovorov list i malo soli (pazite ako je suho meso jako slano).

5. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri najmanje 1,5 do 2,5 sata, odnosno dok grah i meso potpuno ne omekšaju. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i starosti graha. Povremeno promiješajte i po potrebi dolijte malo tople vode ako postane pregusto.

6. Prilikom začinjavanja uz slatku mljevenu papriku dodajte i ljutu mljevenu papriku te čili pahuljice (ako niste koristili svježi čili). Počnite s manjom količinom ljutih začina pa kušajte i dodajte još ako želite jaču ljutinu. Ako koristite ljutu kobasicu, možete je dodati na početku kuhanja s ostalim mesom ili zadnjih 30-40 minuta kuhanja, ovisno o tome koliko kuhanu kobasicu volite.

Završite pripremu graha i poslužite ga na tradicionalni način, uživajući u punom okusu koji će vas oduševiti. Budite spremni na bogat, pikantan doživljaj koji će vas zagrijati i zadovoljiti svačiji apetit, piše Travel Honestly.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Majstori fiša u akciji: Otkrili nam tajnu najboljeg kotlića

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali