NAJZDRAVIJI KOROV /

Raste vam ispred nosa, a jača imunitet i potiče izbacivanje toksina: Od njega možete napraviti čaj, salatu, ukusni sirup ili kavu

Maslačku mnogi prepisuju ljekovita svojstva, a kaže se da on potiče probavu i izbacivanje toksina iz organizma

VOYO logo
VOYO logo

Mnogima je poznato koliko konzumiranje pripravaka od maslačka ima blagotvorno djelovanje na zdravlje. Od njega možete pripremati čajeve, med i salate, a tijekom sezone možete ga u potpunosti iskoristiti i ne dopustiti da vam niti jedan dio ove biljke propadne, piše Srbija danas.

POGLEDAJTE VIDEO: Pobuna zagrebačkih studenata! Žele veganske obroke, pitali smo Upravu gdje je zapelo

Velik dio maslačka je jestiv, uključujući korijen i lišće. Ova biljka potiče izbacivanje toksina iz organizma te potiče probavu, podiže imunitet, a najbolji učinak se postiže ako dan započnete šalicom čaja od maslačka.

Priprava listova maslačka

Sastojci:

listovi maslačka,

maslinovo ulje,

češnjak,

začini.

Listove operite i stavite ih kuhati u lonac sa žličicom soli. Kuhajte ih dok ne omekšaju tri do četiri minute. Ocijedite i isperite hladnom vodom dok se ne ohlade. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri i na njega stavite listove maslačka. Umiješajte češnjak i pirjajte tri do četiri minute. Začinite solju i paprom.

Sirup od maslačka

Sastojci:

2 šalice cvjetova maslačka,

organski limun,

šećer.

Potopite latice u tekuću vodu na pet minuta da se dobro očiste. Stavite ih u lonac zajedno s jednom ili pola šalice vode i dvije kriške limuna. Pustite da zavrije na jakoj vatri, smanjite vatru i kuhajte do 15 minuta. Maknite posudu s vatre i ostavite da odstoji preko noći.

Čaj od maslačka procijedite kroz gazu, istiskujući svaku kap. Izmjerite tekućinu i dodajte joj šećer. Miješajte i zagrijavajte dok se šećer ne otopi. Zatim prokuhajte sirup na laganoj vatri i spremite u steriliziranu staklenku.

Kava od maslačka

Sastojci:

15 do 30 grama korijena maslačka ovisno o količini koju želite napraviti,

zaslađivač poput meda ili javorovog sirupa,

vruća voda,

sojino mlijeko,

cimet u prahu.

Izrežite korijenje i ostavite da se suši u pećnici jedan sat. Korijene zatim pecite 30 do 40 minuta na 200 stupnjeva i sameljite u mlincu u fini prah. Pomiješajte jednu čajnu žlicu sa šalicom vrele vode te dodajte cimet, zaslađivač ili sojino mlijeko po želji.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali