
Pet grešaka kod kuhanja tjestenine: Svi ih radimo i upravo zbog njih nam ispada prebrašnasta ili gumena

Nije ju dovoljno samo ubaciti u lonac i čekati da omekani
Možemo je pripremiti na tisuće različitih načina i nikada je nećemo prestati obožavati. Da, tjestenina je jedno od najslasnijih jela koje se priprema u roku keks, ali nekada nismo ni svjesni da radimo greške u pripremi ove kraljice stola.
Ovo je pet klasičnih krivih koraka koji su se i vama vjerojatno zalomili:
Punite li vodom lonac do vrha? Ako ne, trebali biste, jer kuhanje previše tjestenine u premalom loncu ili u premalo vode smanjuje njezinu temperaturu što odugovlači kuhanje, čini tjesteninu gumastom i previše brašnastom.
Tko voli bljutavu tjesteninu? Nitko. Da, ovakva nam nije osobito privlačna, makar ju možemo dosoliti, ali to nije onda to. Osim što će okus biti bolji, sol sprječava da tjestenina ispusti previše škroba.
Sol dodajte u hladnu vodu i pričekajte da zavrije, a tek onda stavite kuhati tjesteninu.
Ispiranje tjestenine nikako nije dobra praksa jer se umak neće dobro povezati s njom, a ispire se i sol koju je tjestenina pokupila.
Mnogi od nas ocijede tjesteninu i izliju vodu od kuhanja u slivnik. Krivo! Tjesteninu izvadite hvataljkama kako biste sačuvali vodu jer dobro dođe u pripremi umaka.
Nešto najgore je prekuhana tjestenina koja se skoro raspada pod vilicom. Zašto kuhari pripremaju tjesteninu al dente? Da bi je mogli dovršiti u umaku. Kada je umak skoro gotov, u njega ubacite kuhanu tjesteninu, malo vode od kuhanja i sve povežite. Tjestenina će tako vezati umak na sebe, a neće se prekuhati i postati jedna velika bljuzga.


















