
Napravite najbolji pire krumpir ikad, evo u čemu je tajna...

Slavni kuhar Heston Blumenthal otkriva formulu za dobijanje svilenkastog pirea bez imalo ljepljivosti, za koju je glavni krivac škrob. Krumpire isperite nekoliko puta.
Za pire odaberite voštani krumpir i nakon guljenja sačuvajte koru za pripremu jela jer ćete pomoću nje dobiti savršeni okus, savjetuje poznati britanski kuhar Heston Blumenthal. Na kilogram krumpira ide 240 mililitara punomasnog mlijeka i 250 grama maslaca, piše Magazin.ba.
Krumpire najprije ogulite, narežite na jednake komade pa dobro isperite i nekoliko puta. Tako ćete isprati škrob, da pire ne bude 'gumast'. Kad voda u kojoj se ispiru više nije bijela, krumpir je spreman za kuhanje. Ubacite ga u neslanu vodu zagrijanu na 72°C. Za to će vam trebati kuhinjski termometar. Kuhajte krumpire pola sata održavajući temperaturu. Zatim ih procijedite i isperite u hladnoj vodi.
Kora je bitna
Ubacite ih u priključalu posoljenu vodu i kuhajte dok se ne počnu raspadati. Koru krumpira stavite u mlijeko. Zakuhajte i maknite s vatre. Ostavite 20 minuta pa procijedite. Krumpire izgnječite u posudi s maslacem narezanim na kockice. Želite li da bude iznimno svilenkast, pire protisnite i kroz cjedilo. Dodajte procijeđeno vruće mlijeko i soli prema izboru. Količinu maslaca možete i udvostručiti, ovisno o ukusu.
"Savršeni pire zahtijeva znanstveni pristup jer želimo da škrob ostane zarobljen u krumpiru. Razbijemo li te male granule, pire će biti gumast i ljepljiv. Krumpir ima dovoljno škroba da se od njega napravi ljepilo za tapete, a to sigurno ne želimo u tanjuru", zaključuje Blumenthal.


















