NIJE ZA PIĆE, ALI... /

Mlijeko se pokvarilo? Ne bacajte ga! Možete ga iskoristiti na ova četiri načina

Mlijeko koje se ukiselilo mnogi samo bace, ali za to nema potrebe

VOYO logo
VOYO logo

Postoje četiri odlična načina da iskoristite mlijeko koje se ukiselilo i sačuvate ga od bacanja. Možda ćete htjeti otkriti kako se pravi domaći maslac. Također, može se koristiti za pravljenje sira u par koraka, i za još mnogo toga.

Mlijeko će često trajati dulje od roka upotrebe i vaš nos je najbolji alat za provjeru. Međutim, nemojte ga bacati čim osjetite da je kiselo, možete ga koristiti u kuhanju, ali vodite računa da nije prošlo više dana od roka upotrebe. Prije svega pripazite kako čuvate mlijeko.

Vrata frižidera su najtoplije mjesto pa ga umjesto toga držite na polici, a ako znate da nećete sve iskoristiti, zamrznite ostatak prije roka upotrebe, odmrznite u frižideru kada budete spremni za upotrebu. Dakle, mlijeko koje se ukiselilo će biti jestivo nakon što se termički obradi u kuhanju.

Ovo su načini kako možete u kuhanju iskoristiti mlijeko koje se ukiselilo.

Napravite bijeli umak

Potrebno je samo 15 minuta da dobijete porciju bijelog umaka, a možete dodati vodu na kraju ako nemate dovoljno mlijeka. Čuvajte ga u frižideru do tri dana ili u zamrzivaču do tri mjeseca. Pomiješajte kiselo mlijeko sa suhim mlijekom u prahu i ostavite na stranu. U loncu rastopite maslac ili margarin na srednjoj vatri, dodajte brašno i kuhajte 1-2 minute uz stalno miješanje. Postepeno dodajte mliječnu smjesu i kuhajte dok se malo ne zgusne uz stalno miješanje. Dodajte sir i začine.

Napravite divnu marinadu

Mlijeko je odlično za mariniranje piletine, svinjetine ili ribe. Ako imate samo malu količinu za potrošiti, stavite je u hermetički zatvorenu posudu sa začinima i nekuhanim mesom ili ribom. Marinirajte na sobnoj temperaturi 30 minuta ili u frižideru do 24 sata. Mlijeko će dati delikatan ukus i smanjiti intenzivan miris ribe, ako je mlijeko blago kiselo, kiselost će također pomoći da se omekša protein.

Koristite ga umjesto mlijeka ili sirutke u slatkim receptima

Sirutku je teško pronaći, a kiselo mlijeko je odlična zamjena. Možda će vas zanimati i kako napraviti domaće kiselo mlijeko. Pogačice i pahuljaste palačinke su brze i dobro se zamrznu. Odmrznite kolače na sobnoj temperaturi ili zagrijavanjem u pećnici. Čuvajte palačinke u porcijama u vrećicama za zamrzavanje, a zatim tostirajte ili pržite na tavi.

Napravite svoj sir

Ako imate veliku količinu mlijeka za potrošiti, pretvorite ga u sir. Dobit ćete svježi sir, koji se lako pravi uz malo topline i kiseline. To će vam dati dodatna dva ili tri dana da iskoristite ono što bi inače bilo bačeno. Lagano prokuhajte mlijeko u velikom loncu, redovno mješajući. Kada provri, dodajte dovoljno limunovog soka. Uklonite s vatre i ostavite da odstoji 30 minuta – to će pomoći da se odvoji sirutka. Procijedite kroz cjediljku obloženu pamučnom krpom, uhvatite sirutku u posudu. Okrenite krpu da istisnete preostalu tekućinu. Kada se ohladi, stavite tanjur i nešto teško na vrh da ga pritisnete. Držite u frižideru.

Ovo su dovoljni razlozi da ne bacate mlijeko koje se ukiselilo i da ga iskoristite u kuhanju, piše Espreso.

POGLEDAJTE VIDEO: Svi bi jeli krumpir, ali domaćeg nema. Sve je manje i uvoznog, a mogli bi ga plaćati i do 15 centi više

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali