Kuhinja i recepti /

Kažu da nas zapravo truje u Nutelli: Sve što trebate znati o palminom ulju

Nutella je omiljena poslastica i djece i odraslih širom svijeta

VOYO logo
VOYO logo

U Nutelli se nalazi dosta velika količina palminog ulja oko čega trenutno traju rasprave na internetu. Palmino ulje je jedno od biljnih masti koje ima široku primjenu u kulinarstvu i kozmetici zbog svoje hranjivosti i sastava.

Svima će nam ovo teško pasti: Evo zašto stručnjaci misle da bismo odmah trebali prestati jesti Nutellu

Palmino ulje dobiva se cijeđenjem crveno-žutih plodova palmi uljarica, a najveći su proizvođači Indonezija i Malezija. Palme su zapravo porijeklom s afričkog kontinenta.

Samo ulje je crvenkaste boje zbog visoke količine beta karotena. Obiluje vitaminima A i E, kao i visokim postotkom nezasićenih masnih kiselina.

I to smo dočekali: U McDonaldsu se od sada može pojesti burger s Nutellom i izgleda prilično slasno

U jugoistočnoj ga Aziji svakodnevno koriste u prehrani, a zbog povećane komercijalne potražnje za njim, u Indoneziji i Maleziji se svake godine uništavaju goleme površine kišnih šuma.

Ipak, brojne studije ukazuju da je palmino ulje, unosi li se u većim količinama, loše za srce gotovo kao i transmasti skrivene u djelomično hidrogeniranim uljima, kao što su margarin i slične masti.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali